Fără categorie, NADH

NADH și energia fizică: menține-te în mișcare!

NADH și energia fizică

Keywords: NADH, energia fizică, ATP, oboseală cronică energia fizică

NADH și energia fizică

NADH (nicotinamid adenin dinucleotid) este o moleculă cu rol crucial în producerea de energie în corpul uman. Suplimentarea cu NADH are capacitatea de a crește energia fizică [1].

NADH este un compus organic implicat în producerea de ATP (adenozin trifosfat), sursa primară de energie pentru procesele celulare [2].

Respirația celulară este calea metabolică ce utilizează glucoză pentru a produce ATP [3].

Acest proces este compus din trei etape:

 • Glicoliza (are loc metabolizarea glucozei în piruvat, ATP și NADH)
 • Ciclul Krebs
 • Lanțul transportor de electroni (unde are loc fosforilarea oxidativă) [2].

NADH este generat în timpul glicolizei și ciclului Krebs, două căi implicate în descompunerea glucozei pentru producerea de energie. Prin urmare, NADH este un element cheie în generarea de energie în corpul uman.

Producerea de ATP la nivel celular este realizată în mitocondrii, organite celulare responsabile cu procesele energetice în celulele eucariote. Mitocondriile produc energie sub formă de ATP prin fosforilare oxidativă. Aceste organite celulare sunt în număr mai mare în celulele cu necesar crescut de energie, precum celulele musculare. Mai mult, afectarea mitocondriilor poate duce la boli neurodegenerative și metabolice [1, 4].

NADH și sindromul de oboseală cronică

Sindromul de oboseală cronică, sau encefalomielita mialgică, se manifestă prin oboseală excesivă, reducând capacitatea de muncă. La nivel mondial, milioane de oameni se confruntă cu această problemă. Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) menționează ca și principale criterii pentru identificarea acestui sindrom:

 • Oboseală
 • Durere și slăbiciune musculară
 • Oboseală ce durează 24 de ore după exercițiile fizice
 • Dureri de cap
 • Probleme cu memoria pe termen scurt
 • Depresie
 • Probleme cu somnul.

Pentru a se încadra în definiția sindromului aceste simptome trebuie să persiste cel puțin 6 luni. Totuși, multe dintre manifestări pot fi cauzate și de alte boli cronice (cancer, imunodeficiențe, probleme cardiace), motiv pentru care este importantă excluderea altor potențiale cauze înainte de stabilirea unui diagnostic [1, 5].

Cercetătorii americani au arătat, folosind o metodă specială de tomografie computerizată, că pacienții cu acest sindrom prezintă nivele reduse de ATP în țesutul muscular, ceea ce explică durerile și slăbiciunea musculară manifestate în cazul acestora [1].

Un studiu pe pacienți cu oboseală cronică a fost implementat la Universitatea Georgetown din Washington DC, unde pacienții au primit NADH sau un placebo timp de 4 săptămâni, urmat de o perioadă de pauză de 4 săptămâni. Ulterior, grupurile de studiu au fost inversate. Rezultatele au relevat o îmbunătățire a simptomelor după 4 săptămâni de tratament la 31% din pacienți. După 6 luni de tratament cu NADH, 82% dintre pacienți au prezentat o ameliorare a simptomelor [1, 6].

NADH pentru sportivi

Diverse cercetări au arătat impactul pozitiv al NADH asupra sportivilor, crescând energia fizică. Un studiu pe cicliștii de performanță a fost condus în fosta Cehoslovacia. Acestora li s-au administrat 10mg de NADH pe zi. La începutul studiului și la o lună după suplimentarea cu NADH au fost evaluați anumiți parametrii:

 • Capacitatea aerobă
 • Consumul de oxigen
 • Nivelul de lactat din sânge
 • Timpul de reacție.

Consumul de oxigen a fost crescut, nivelul de lactat a fost scăzut și timpul de reacție a fost îmbunătățit după tratament [1].

Cercetările realizate de către Dr. Bill Misner, antrenorul unora dintre atleții americani de top, au arătat că, după suplimentarea cu NADH timp de 60 de zile, aceștia și-au îmbunătățit performanțele de sprint. Aceste concluzii au fost confirmate de cercetările de la Departamentul de Medicină a Sportului, Universitatea Frieburg (Germania) [7]. Acesta a presupus administrarea de NADH (3 tablete de 10 mg/zi) timp de 4 săptămâni, urmat de o perioadă de pauză de 6 săptămâni, și apoi inversarea grupurilor de studiu.

Evaluarea a fost implementată la începutul studiului și la finalul fiecărei perioade de tratament, fiind observate următoarele efecte:

 • Reducerea consumului de oxigen
 • Creșterea coeficientul respirator
 • Scăderea nivelul de dioxid de carbon expirat
 • Reducerea nivelul de lactat *
 • Scăderea nivelului de potasiu și al creatininei din plasmă **
 • Scăderea nivelului hormonilor de stres noradrenalină și a hormonului adrenocorticotrop (ACTH)

*Cu impact practic pentru atleți, prin administrarea de NADH în mod regulat aceștia pot face exerciții timp mai îndelungat.

**În timpul exercițiilor de anduranță, activitatea enzimei Creatin Kinaza (CK) este crescută întrucât, prin folosirea excesivă a mușchilor în timpul antrenamentului excesiv, țesutul muscular se deteriorează. Așadar, NADH prezintă un efect protectiv împotriva deteriorării celulare.

Reducerea timpului de preluare oxigenului de către celule după suplimentarea cu NADH indică o mai bună utilizare a oxigenului și o creștere a nivelurilor ATP celulare (cu aproximativ 7%). Aceasta, împreună cu scăderea nivelurilor de lactat, arată că atleții pot face exerciții fizice pentru o perioada mai lungă de timp, ducând la o performanță și anduranță îmbunătățită, în special pentru alergătorii de maraton [7, 8].

Concluziile pozitive asupra efectelor NADH în sportivii de performanță sunt susținute și de rezultatele de la Universitatea Jyvâskyla (Finlanda) [9].

Viitorul NADH

Un supliment a cărui siguranță a fost demonstrată în repetate rânduri, NADH susține organismul uman în activitatea zilnică, oferind un plus de energie.

NADH susține energia fizică și reprezintă un ajutor in fața provocărilor zilnice. De asemenea, îmbunătățește atât performanțele cât și calitatea vieții în general, în mod semnificativ, nu doar  în cazul sportivilor de performanță, cât și în cazul persoanele pasionate de activitatea fizică, sau pacienților care suferă de sindromul de oboseală cronică [1].

Fie că sunteți pasionat de mișcare sau doriți susținere energetică în desfășurarea activităților de zi cu zi, NADH este un ajutor binevenit în “secolul vitezei”.

Pentru mai multe informații despre efectele NADH, vizitați:

Referințe

 1. Prof. George Birkmayer. (n.d.). NADH: everything you should know about NADH (Coenzime1).
 2. Ahmad M, Wolberg A, Kahwaji CI. Biochemistry, Electron Transport Chain. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022.
 3. Cellular respiration: What is it, its purpose, and more | osmosis. (n.d.). Retrieved March 7, 2023, from https://www.osmosis.org/answers/cellular-respiration
 4. Mitochondria. Genome.gov. (n.d.). Retrieved from https://www.genome.gov/genetics-glossary/Mitochondria
 5. Centers for Disease Control and Prevention. (2022, December 29). Myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome (ME/CFS). Centers for Disease Control and Prevention. Retrieved March 7, 2023, from https://www.cdc.gov/me-cfs/index.html
 6. Forsyth LM, Preuss HG, MacDowell AL, Chiazze L Jr, Birkmayer GD, Bellanti JA. Therapeutic effects of oral NADH on the symptoms of patients with chronic fatigue syndrome. Ann Allergy Asthma Immunol. 1999 Feb;82(2):185-91. doi: 10.1016/S1081-1206(10)62595-1.
 7. Grathwohl D, Klann M, Müller HM, Schlachter H und Berg A. “Einfluss einer NADH Supplementation auf die muskuläre Energiebereitstellung beim Menschen” (Influence of NADH supplementation for the muscular energy supply in humans ) Deutsche Zeitschrift für Sportmedizin, 11/2000.
 8. Birkmayer GD and Nadlinger K. “ENADAlert® improves physical and mental performance in highly conditioned athletes” J. Tum.Marker Oncol. 2003; 18: 51-55.
 9. Mero A, Raitanen R, Birkmayer J, Komi P. Effects of nicotinamide adenine dinucleotide hydride on physical and mental performance. J Sports Sci. 2008 Feb 1;26(3):311-9. doi: 10.1080/02640410701474200.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *