NADH

NADH pentru o inimă sănătoasă

inimă sănătoasă

Keywords: inimă, NADH, Oxid nitric

Introducere NADH pentru o inimă sănătoasă

NADH (hidrură de nicotinamidă adenin dinucleotidă) este hidrogenul biologic. Această moleculă ajută la susținerea proceselor energetice și la creșterea calității vieții într-un mediu în continuă schimbare. Cu rol benefic în numeroase patologii, NADH ajută la susținerea unor funcții fiziologice și stimulează producerea de ATP (adenozin trifosfat),  sursa de energie de bază în procesele celulare, susținând astfel homeostazia celulară.

Produsele NADH au fost dezvoltate de prof. George Birkmayer (Austria), fiind un adjuvant revoluționar în susținerea unui organism sănătos [1]. O inima sănătoasă are nevoie de o sursă constantă de energie, motiv pentru care NADH are un rol inportant în menținerea sănătății cardiovasculare.

NADH și Oxidul Nitric (ON)

O altă proprietate a NADH este aceea de a produce Oxid Nitric (ON) intracelular (dependent de doza administrată). Prin administrarea de NADH subiecțilori sănătoși sau persoanelor cu diferite patologii s-a observat că producerea de ON este semnificativ mai mare.

ON acționează asupra sistemului imun și inhibă agregarea plachetară, având rol în oprirea sângerărilor și reparării vaselor afectate. Mai mult, ON relaxează și dilată vasculatura, crescând aportul de sânge primite de organe și oferind o nutriție mai bună [1] (Figura 1).

Figura 1. Rolurile Oxidului Nitric

NO are rol și în reglarea apoptozei (moartea celulară programată) și ajută la menținerea funcției barierei endoteliale, cu rol suplimentar în sistemul imunitar și cel reproducător [2].

NADH – Rolurile BMI și ale neurotransmițătorilor în sănătatea cardiovasculară

Obezitatea și un indice de masă ridicat crește semnificativ riscul de mortalitate și morbiditate cardiovasculară precum și cel de a dezvolta boli cardiovasculare la o vârstă precoce, scăzând calitatea vieții [3].

Meta-analizele realizate asupra efectelor NADH la pacienții cu oboseală cronică au evaluat greutatea corporală înainte și după tratament, demonstrând o reducere ponderală cu o medie de aproximativ 2,3 kg după 4 săptămâni de tratament cu NADH (doză zilnică de 10 mg). Efectele sunt susținute de cercetări ulterioare, rezultatele relevând că pacienții obezi cu un indice de masă corporală mai mare de 30 care au urmat tratament cu NADH, au pierdut între 2,3-2,7 kg în 3 luni [1].

Cercetările de la Universitatea Georgetown din Washington, DC (USA) realizate asupra administrării NADH au relevant rezultate impresionante. Astfel, a fost a fost evidențiată o reducere cu 30% a colesterolului total și a LDL și o scădere a tensiunii arteriale cu 10% în cazul administrării zilnice de NADH timp de 8 săptămâni, comparativ cu grupul de control. Cercetătorii olandezi au arătat de altfel că NADH întărește musculatura cordului [1].

De asemenea, NADH reglează funcțiile unor neurotransmițători precum serotonina și dopamina, care au un rol important în tensiunea arterială, frecvența pulsului, comportament și multe altele [4,1]. Mai mult, serotonina inhibă apetitul și accelerează consumul de energie, având un rol în absorbția nutrienților [5]. Sistemul serotoninergic și dopaminergic sunt în strânsă legătură. Cercetările arată că un sistem serotoninergic dereglat joacă un rol în patofiziologia diverselor boli cardiovasculare [6,7].

Funcțiile complexe ale NADH

NADH are și un important rol în medierea deprivării de somn [1]. Somnul este vital în sănătatea cardiovasculară, astfel că persoanele care dorm mai puțin de 7 ore pe noapte raportează mai multe probleme de sănătate, printre care atacul de cord și tensiunea crescută [8].

NADH ajută și în alte patologii precum:

Eficiența și siguranța NADH

NADH nu are efecte secundare, produsele fiind prezente pe piețele din Europa și SUA, ca suplimente alimentare,de foarte mulți ani. Persoanele care au utilizat NADH nu au raportat reacții adverse, iar studiile efectuate pe aceste produse nu au arătat potențiale efecte secundare. Mai mult, nu s-au observat interacțiuni cu medicamentele cel mai frecvent utilizate (ex. antihipertensive, antidepresive și antihistaminice) [1].

NADH este un aliat vital pentru o inima sănătoasă, un sistem cardiovascular ce funcționează în mod optim și pentru asigurarea energiei necesare pentru menținerea unei vieți sănătoase.

Pentru a înțelege mai bine rolurile complexe ale NADH, vizitați:

Referințe

  1. de nadhadm, P, & Nadhadm. (2022, November 11). Cel Mai Puternic Antioxidant biologic. NADH Romania. Retrieved from https://nadhrapid.ro/ 
  2. Rosselli M, Keller PJ, Dubey RK. Role of nitric oxide in the biology, physiology and pathophysiology of reproduction. Hum Reprod Update. 1998;4(1):3-24. doi: 10.1093/humupd/4.1.3.
  3. Khan SS, Ning H, Wilkins JT, Allen N, Carnethon M, Berry JD, Sweis RN, Lloyd-Jones DM. Association of Body Mass Index With Lifetime Risk of Cardiovascular Disease and Compression of Morbidity. JAMA Cardiol. 2018;3(4):280-287. doi: 10.1001/jamacardio.2018.0022.
  4. De Deurwaerdère P, Di Giovanni G. Serotonin in Health and Disease. Int J Mol Sci. 2020; 21(10):3500. doi: 10.3390/ijms21103500.
  5. Yabut JM, Crane JD, Green AE, Keating DJ, Khan WI, Steinberg GR. Emerging Roles for Serotonin in Regulating Metabolism: New Implications for an Ancient Molecule. Endocr Rev. 2019;40(4):1092-1107. doi: 10.1210/er.2018-00283.
  6. Fischer AG & Ullsperger M. An update on the role of serotonin and its interplay with dopamine for reward. Frontiers 2017. Retrieved from https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnhum.2017.00484/full
  7. Frishman WH & Grewall P. Serotonin and the heart. Annals of Medicine 200032(3), 195–209. https://doi.org/10.3109/07853890008998827
  8. Centers for Disease Control and Prevention. (2021, January 4).How does sleep affect your heart health? Centers for Disease Control and Prevention. Retrieved from https://www.cdc.gov/bloodpressure/sleep.htm

inima sanatoasa inima sanatoasa 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *