Keywords: NADH, medicație, sistemul antioxidant
Este NADH o alternativă pentru supramedicație?
Mai mult de jumătate din populația din Europa și peste 70% din americani iau în mod regulat o formă de medicație. În SUA, a patra cea mai frecventă cauză de deces este reprezentată de medicamentele prescrise. Acest fapt îngrijorător a fost bine documentat de autoritățile sanitare americane. Nu administrarea unui singur medicament cauzează aceste decese, ci interacțiunile dintre diferitele medicamente luate în același timp. Atât pacienții cât și autoritățile din domeniul sănătății sunt conștienți de faptul că toate medicamentele au efecte secundare negative din cauza toxicității lor.
Autoritățile de reglementare din Europa și din SUA acordă aprobarea pentru înregistrarea unui medicament dacă efectul principal dorit este mai puternic decât efectele secundare. Având în vedere aceste efecte secundare, produsele farmaceutice reprezintă o povară majoră pentru orice organism, mai ales dacă sunt luate în mod regulat timp de ani de zile [1].
NADH reprezintă o alternativă sigură pentru evitarea supramedicației, deoarece nu produce efecte adverse. Hidrura de nicotinamidă adenin dinucleotidă sau ‘hidrogenul biologic’ este un supliment alimentar derivat din drojdie ce conține niveluri foarte mari ale formei oxidate a NAHD, respectiv NAD+. În organism, NAD+ este convertit enzimatic la NADH, sursă de oxigen pentru celule și țesuturi. Siguranța NADH se reflectă prin faptul că de-a lungul a mai mult de 50 de studii științifice nu au fost observate interacțiuni cu alte medicamente. Este atât de sigur încât chiar și bebelușii și copiii mici pot lua NADH.
Date recente din 80 de țări cu venituri mici și medii prezintă o dovadă că utilizarea excesivă a medicamentelor este larg răspândită, însă cercetările actuale oferă puține soluții. Din acest motiv, alternativele sigure și sănătoase sunt necesare [2].
Metabolizarea substanțelor
În metabolizarea compușilor exogeni, cea mai mare parte a stresului este pus pe ficat și pe rinichi. Ficatul încearcă să detoxifice substanțele parțial nocive, pe cand rinichii încearcă să le elimine. Cu toate acestea, sistemul nu funcționează întotdeauna perfect.
Ficatul acționează ca primă barieră pentru toxinele străine. Cu ajutorul enzimelor sale, acesta încearcă să transforme numeroasele substanțe toxice absorbite sub formă de medicamente sau alcool în substanțe mai puțin toxice. Desigur, pe o perioadă îndelungată, acest lucru afectează organul, iar celulele hepatice se deteriorează și încep să cedeze [3].
Excreția renală completează procesul. Medicamentele polare sau metaboliții lor sunt filtrate în rinichi și, de obicei, nu sunt reabsorbite, fiind mai apoi excretate prin urină. Medicamentele slab acide în urina bazică și medicamentele slab bazice în urina acidă prezintă o excreție crescută [4].
Afecțiunile renale pot reduce funcția organului, împiedicând excreția medicamentului. Mai mult, funcția rinichilor scade odată cu vârsta, iar procesul devine mai puțin eficient și pot fi necesare ajustări ale dozelor medicației. Patologiile care afectează fluxul sanguin renal sau fluxul de urină (ex. insuficiența cardiacă, bolile hepatice, patologiile care afectează eliberarea hormonului antidiuretic) pot afecta și eliminarea medicamentelor. Mai mult, există unele analgezice pe care rinichii nu le pot expulza. Acestea se depun în organ și cauzează deteriorarea țesutului [1, 4].
Sistemul antioxidant
Radicalii liberi sunt molecule extrem de reactive care reacționează cu aproape toate componentele din celulele umane și modifică structurile lipidice ale membranei celulare, ducând la moartea acesteia. Aceștia atacă, de asemenea, ADN-ul și proteinele, distrugând enzimele metabolice și interferând cu funcțiile celulare importante.
Radicalii liberi pot apărea din cauza:
- Fumatului
- Alcoolului
- Diferitelor medicamente, în special a anumitor citostatice și antibiotice.
Cu toate acestea, organismul uman dispune de un sistem de apărare împotriva acestora, anume sistemul antioxidant. Totuși, acest scut protector nu poate neutraliza decât o anumită cantitate de radicali liberi. Dacă asupra organismului nostru acționează cantități mai mari, bariera de protecție este depășită. Consecința este deteriorarea țesuturilor și a organelor.
Ca atare, este esențial să furnizăm organismului o cantitate suficientă de antioxidanți, astfel încât apărarea să fie fortificată împotriva atacurilor radicalilor liberi. NADH, forma redusă a coenzimei-1, are cel mai mare potențial reductiv dintre toate moleculele biologice din celulă, fiind cel mai puternic antioxidant biologic [1, 5-8].
Alți antioxidanți cunoscuți sunt Vitaminele A, C, E, Seleniul și Glutationul (Figura 1).
Concluzii NADH | o alternativă pentru supramedicație?
NADH este un supliment alimentar sigur și eficient cu rol puternic antioxidant, ce ajută organismul în detoxifierea compușilor nocivi. Mai mult, având aplicabilitate într-o gama largă de afecțiuni, acesta poate suplini sau înlocui, într-o anumită măsură, administrarea de medicație clasică. Astfel, se reduce administrarea de substanțe cu posibile efecte adverse cât și riscurile provocate de interacțiunea diverselor medicații, asigurând o mai bună funcționare a organismului.
Deoarece NADH nu are contraindicații specifice și nu interacționează cu substanțele active din medicamente, poate fi luat fără probleme de către pacienții ce urmează deja un tratament.
Pentru mai multe informații despre impactul NADH în diverse afecțiuni, vizitați:
Referințe
- Birkmayer, GD (2009). NADH: the biological hydrogen: The secret of our life energy. Basic Health Publications.
- Albarqouni L. Palagama S, Chai J, Sivananthajothy P, et al. Overuse of medications in low- and middle-income countries: a scoping review. Bull World Health Organ. 2023;101(1):36-61D. doi: 10.2471/BLT.22.288293.
- Lieber CS. Alcohol, liver and nutrition“ J.Am. Coll. Nutr. 1991;10: 602-632.
- Garza AZ, Park SB, Kocz R. Drug Elimination. 2023. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023.
- Stryer L. Biochemistry” Freeman WH and company, San Francisco 1975; 331-353.
- Pryor WA. Free radical reactions and their importance in biochemical systems” Fed. Proc. 1973; 32: 1862-1874.
- Tappel AL. Lipid peroxidation damage to cell components.” Fed. Proc. 1973; 32: 1870 – 1874.
- Halliwell B, Gutteridge JMC,2 Role of free radicals and catalytic metal ions in human disease. An overview.” Methods Enzymol. 1990; 186: 1-85.