NADH

Cum reduce NADH daunele cauzate de alcool și tutun?

Cum reduce NADH daunele cauzate de alcool și tutun

Keywords: NADH, alcool, tutun

Cum reduce NADH daunele cauzate de alcool și tutun?

  • Alcool

NADH este forma biologică a oxigenului regăsită în toate celulele ce reacționează cu oxigenul celular pentru producerea de adenozin trifosfat, sursă de energie a organismului. NADH susține sistemul imunitar, crește energia fizică, susține sistemul nervos și protejează organismul împotriva efectului diverselor substanțe exogene [1].

Consumul de alcool contribuie la 3 milioane de decese pe an la nivel mondial, precum și la starea de sănătate precară a milioane de oameni. În general, consumul dăunător de alcool este responsabil pentru 5,1% din povara globală a bolilor, cu o prevalență mai mare la bărbați. Mai mult, este factorul de risc primar pentru mortalitatea prematură și invaliditate în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani, fiind responsabil pentru 10% din totalul deceselor din această grupă de vârstă. O altă problemă este reprezentată de faptul că populațiile defavorizate au rate mai mari de deces și spitalizare din cauza alcoolului [2]. 

Alcoolul afectează diverse funcții, precum:

  • Echilibrul
  • Memoria
  • Vorbirea
  • Judecata.

Mai mult, consumul excesiv de alcool pe termen lung cauzează modificări ale neuronilor, cum ar fi reducerea dimensiunii acestora [3].

  • Tutun

Tutunul ucide aproximativ 8 milioane de persoane pe an, inclusiv 1,3 milioane de nefumători care sunt expuși la fumatul pasiv, iar marea majoritate dintre consumatori trăiesc în țări cu venituri mici și medii. În 2020, 22,3% din populația mondială a consumat tutun (36,7 % bărbați, 7,8% femei) [4]. 

Fumatul este un obicei nociv care provoacă diverse afecțiuni (Figura 1).

Figura 1. Afecțiuni provocate de fumat

De asemenea, fumatul crește riscul de tuberculoză, anumite boli oculare și probleme ale sistemului imunitar, inclusiv artrita reumatoidă [5].

Protecția NADH | Alcool și alte substanțe

Alcoolul provoacă un deficit de oxigen nu doar în ficat, ci și în toate celelalte organe, în special în creier. Creierul este foarte delicat când vine vorba de lipsa de oxigen, ceea ce provoacă somnolență, amețeli, pierderea concentrării și a memoriei. In ficat, consumul regulat de alcool reduce dezvoltarea în celulele hepatice a unor substanțe esențiale pentru producerea energiei ATP. La rândul său, un deficit de ATP reduce capacitatea celulelor de a-și îndeplini funcțiile. Dacă nivelul de ATP al celulelor scade sub un nivel critic, acestea mor și țesutul cedează treptat.  Alcoolul provoacă relativ repede tulburări metabolice hepatice, deoarece descompunerea lui necesită cantități relativ mari de oxigen [6, 7-9].

Cu cât o celulă are acces la mai mult NADH, cu atât mai mult oxigen poate absorbi pentru a produce ATP, iar, astfel, enzimele de detoxifiere vor funcționa mai bine. Prin urmare, acesta poate fi utilizat pentru a compensa consumul crescut de oxigen în celulele hepatice cauzat de alcool și a proteja ficatul împotriva daunelor provocate de acesta. De asemenea, se scurtează perioada în care toxinele afectează ficatul, deoarece NADH descompune alcoolul mai rapid. 

Combinația dintre NADH și clorofilă a fost dezvoltată deoarece clorofila, datorită caracteristicilor sale fizice și chimice, poate pătrunde în țesutul adipos, unde toxinele organice, cum ar fi drogurile și alcoolul, tind să se depoziteze. Clorofila se poate lega de aceste substanțe toxice făcându-le ineficiente, iar apoi expulzează toxinele din țesutul adipos, protejându-l. Deoarece o parte semnificativă din sistemul nervos este alcătuite din lipide, clorofila își poate îndeplini cel mai bine funcția de detoxifiere în acest țesut.

Combinația dintre NADH și clorofilă reprezintă o nouă formă de supliment alimentar care protejează ficatul, rinichii și creierul. Deși atât de mulți oameni se bucură de alcool, acesta are încă un efect negativ. Mai mult, studiile științifice au descoperit acum că NADH poate fi utilizat pentru a atenua sau compensa întreruperea biosintezei testosteronului indusă de alcool [10].

De asemenea, metabolismul NAD+ poate media neurobiologia dependenței. Creșterea nivelurilor intracelulare de NAD+ poate ajuta în gestionarea și tratarea comportamentului adictiv și reducerea poftelor și simptomelor de sevraj la pacienții cu dependență de alimente sau abuz de substanțe. Deși studiile nu evaluează eficiența NADH în medierea adicției, acesta ar putea avea un rol benefic [11].

NADH și fumatul

Proteinele alterate de stresul oxidativ pot fi privite ca indicatori ai efectului stresului celular, acestea fiind semnificativ crescute la fumători. 

Modificarea (carbonilarea) proteinelor din sânge, care este semnificativ crescută de fumat, poate fi redusă cu aproximativ 75% cu ajutorul NADH. Fumătorii care au luat NADH înainte de fiecare țigară au înregistrat niveluri cu doar 25% peste cele ale nefumătorilor, dacă nivelul estimat la fumători este de 100%. Cu alte cuvinte, prin administrarea de NADH, este posibil să se reducă daunele la 25% [12].

Concluzii

NADH protejează organismul de efectul diverselor substanțe nocive (alcool, fum de țigară), ajutând la refacerea celulară în urmă daunelor provocate de acestea. Prin susținerea metabolismului energetic celular, acesta asigura o mai mare aprovizionare cu oxigen a țesuturilor, inclusiv a celui hepatic, cu rol în detoxifierea organismului. Mai mult, acesta protejează sistemul nervos.

NADH este un supliment sigur și eficient ce susține vitalitatea celulelor, țesuturilor și sistemelor fiziologice și asigură o calitate a vieții crescută.

Pentru mai multe informații despre impactul NADH în diverse afecțiuni, vizitați:

Referințe

  1. Birkmayer, GD (2009). NADH: the biological hydrogen: The secret of our life energy. Basic Health Publications. 
  2. World Health Organization. (n.d.). Alcohol. World Health Organization. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/alcohol 
  3. U.S. Department of Health and Human Services. (n.d.). Alcohol and the brain: An overview. National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism. Available from: https://www.niaaa.nih.gov/publications/alcohol-and-brain-overview#:~:text=Alcohol%20makes%20it%20harder%20for,as%20reductions%20in%20their%20size 
  4. World Health Organization. (n.d.-b). Tobacco. World Health Organization. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/tobacco 
  5. Centers for Disease Control and Prevention. (2020. Health effects. Centers for Disease Control and Prevention. Available from: https://www.cdc.gov/tobacco/basic_information/health_effects/index.htm#:~:text=For%20every%20person%20who%20dies,includes%20emphysema%20and%20chronic%20bronchitis 
  6. Lieber CS. Alcohol, liver and nutrition. J.Am. Coll. Nutr. 1991;10: 602-632. 
  7. Hoek JB. Mitochodondrial energy metabolism in chronic alcoholism. Current Topics in Bioenergetics1994; 17: 197-241. 
  8. Cunnigham CC, Bailey SM. Ethanol consumption and liver mitochondria function. Biological Signals and Receptors 2001; 10: 271-282. 
  9. Cunningham CC, VanHorn CG. Energy Availability and Alcohol-Related Liver Pathology. National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism Oct 2004. 
  10. Lieber CS. Hepatic and Metabolic effects of ethanol: pathogenesis and prevention. Annals of Medicine 1994; 26: 325. 
  11. Reibnegger G, Greilberger J, Juergens G. and Oettl K. The antioxidative capacity of ENADA®-NADH in humans. J.Tumor Marker Oncol. 2003; 18, 37-41.
  12. Braidy N, Villalva MD, van Eeden S. Sobriety and Satiety: Is NAD+ the Answer? Antioxidants (Basel). 2020;9(5):425. doi: 10.3390/antiox9050425. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *