Funcțiile fiziologice ale NADH-ului

➜ NADH-ul este implicat în multiple funcții fiziologice ale organismului nostru. Mai mult de o mie de procese metabolice sunt catalizate de acesta.

➜ Cele mai importante 7 funcții metabolice sunt descrise mai jos.

Crește energia celulelor cardiace

Mai mult NADH in celulă duce la creșterea cantității de ATP (Adenozin Trifosfat). Datorită acestui fapt, celula are un nivel energetic mai ridicat, funcționează mai bine și supraviețuiește mai mult.

Este unul dintre cei mai puternici antioxidanți

Biochimistul american și expertul în substanțele antioxidante, Dr. Richard Passwater, a scris în introducerea cărții sale "NADH-Coenzima Energizantă". Deși nu există un singur compus principal antioxidant, cel mai important din organism, NADH-ul se apropie cel mai mult de acest concept".

NADH-ul întărește sistemul imun

Sistemul imun este alcătuit din sistemul imun celular și umoral. Primul se bazează pe activitatea limfocitelor T, limfocitelor B și a macrofagelor. Macrofagele sunt responsabile de eliminarea directă a bacteriilor, virusurilor și a altor particule străine, prin preluarea și degradarea acestora, printr-un proces similar celui de digestie, proces denumit fagocitoză. Activitatea sistemului umoral se bazează pe producerea și eliberarea de anticorpi în torentul circulator.

Un studiu derulat în cadrul Universității din Berlin a demonstrat că NADH-ul stimulează producerea de IL-6, crescându-i concentrația serică. Mai multe studii au demonstrat un efect benefic al IL-6 în regenerarea neuronală secundară unui proces lezional. În anumite boli neurodegenerative ca și Boala Alzheimer, Parkinson, scleroza multiplă, nivelul de IL-6 este scăzut. NADH-ul poate avea efecte benefice în prevenirea scăderii nivelului seric de IL-6.

Repară ADN-ul alterat și revitalizează celulule deteriorate

NADH-ul protejează celula de expunerea la substanțe radioactive, toxice, medicamente, substanțe chimice și alți compuși toxici.

De ce recomandăm administrarea de NADH ARTHROS și NADH VISION pentru cel puțin 3 luni?

NADH ARTHROS este destinat dezvoltării și regenerării cartilajului articular. Regenerarea cartilajului durează câteva luni, conform experiențelor medicale convenționale. NADH VISION este folosit pentru protecția ochilor, în special a maculei oculare. Pentru recunoașterea efectului protectiv al NADH VISION, o utilizare preventivă de-a lungul câtorva luni este necesară.

NADH-ul stimulează producerea de oxid nitric și ameliorează fluxul sanguin la nivelul organelor, mai ales la nivel cardiac și cerebral

Oxidul nitric (ON) are caracteristicile unui neurotransmițător, acționează asupra sistemul imun, inhibând agregarea plachetară cu rol în oprirea sângerării și reparării vaselor lezate. Una dintre cele mai importante funcții biologice ale oxidului nitric este acțiunea de relaxare și dilatare vasculară. Datorită acestui fenomen, organele primesc o cantitate crescută de sânge, amplificând oxigenarea, nutriția și o funcționare mai bună. Profesorul Malinski de la Universitatea din Ohio a descoperit proprietatea NADH-ului de a produce ON intracelular într-o manieră dependentă de doza de NADH administrată. El a demonstrat că NADH-ul determină producerea de ON mai mult decât orice altă substanță.

Efectul de relaxare vasculară produs de ON, indus de NADH, are efecte medicale relevante pentru angină, astm și migrenă. Organele reproducătoare feminine și masculine beneficiază, de asemenea, de aport vascular crescut, determinat de NADH.

Reduce nivelul de colesterol și hipertensiunea arterială

Acest efect a fost demonstrat de un studiu efectuat la Universitatea Georgetown din Washington, DC. A fost un studiu placebo-controlat, dublu-orb, în care primul grup de șobolani a primit o tableta de NADH pe zi, timp de 8 săptămâni. Al doilea grup de șobolani a primit o tabletă similară, dar fără NADH. După 2 săptămâni de administrare zilnică de 5 mg NADH, s-a observat o reducere cu 30% a colesterolului total și LDL-ului. Aceleași efecte au fost susținute de Numico N.V. Corporation (Olanda), producatorul Milupa baby food. În plus față de efectul descris anterior, cerecetătorii de la Numico au descoperit că NADH-ul întărește musculatura cordului și musculatura netedă aortică. De asemenea, studiul condus de Universitatea Georgetown din Washington a demonstrat o reducere de 10% a tensiunii arteriale. Un număr de pacienți sub tratament cu NADH au relatat o scădere a tensiunii arteriale.

NADH-ul stimulează producerea de dopamină și serotonină

Comportamentul sexual și libidoul sunt semnificativ influențate de nivelul de dopamină. Dopamina reduce nivelul de prolactină și scade apetitul alimentar. Cu cât nivelul de dopamină este mai crescut, cu atât apetitul alimentar este mai redus. Acest efect poate fi important pentru persoanele supraponderale, deoarece NADH-ul poate fi utilizat ca și supliment nutritiv. Trebuie de asemenea menționat efectul benefic al dopaminei asupra secreției de hormon de creștere, acest hormon având un rol cheie în regenerarea celulară și tisulară. Efectul NADH-ului de creștere a nivelului de dopamină a fost demonstrat izolat în unele celule nervoase. Dacă aceste celule sunt incubate pe un mediu îmbogățit cu NADH, are loc o producție, de 6 ori mai mare de dopamină, dependentă de doza de NADH utilizată. Aceste observații sunt susținute de studii efectuate la o universitate din Paris. Cercetătorii au administrat zilnic NADH șobolanilor de laborator, mai apoi determinând concentrațiile de dopamină și noradrenalină din zone specifice ale creierului. Aceste determinări au fost efectuate înainte de administrarea de NADH și la 4 săptămâni distanță de la injectarea zilnică de NADH. După 4 săptămâni, au observat o creștere cu 40% a nivelului de dopamină și noradrenalină în anumite zone cerebrale.

La indivizii sănătoși există de asemenea o creștere a nivelului circulant de dopamină, efect demonstrat și la atleții de performanță care au primit 5 mg/zi NADH, timp de 4 săptămâni. Nivelul circulant de dopamină a crescut cu 50%.