Funcțiile fiziologice ale NADH-ului

➜ NADH-ul este implicat în multiple funcții fiziologice ale organismului nostru. Mai mult de o mie de procese metabolice sunt catalizate de acesta.

➜ Cele mai importante 7 efecte sunt descrise mai jos.

Crește energia celulelor cardiace

Mai mult NADH in celulă duce la creșterea cantității de ATP (Adenozin Trifosfat). Datorită acestui fapt, celula are un nivel energetic mai ridicat, funcționează mai bine și supraviețuiește mai mult.

Este unul dintre cei mai puternici antioxidanți

Biochimistul american și expertul în substanțele antioxidante, Dr. Richard Passwater, a scris în introducerea cărții sale "NADH-Coenzima Energizantă": "Deși nu există un singur compus principal antioxidant, cel mai important din organism, NADH-ul se apropie cel mai mult de acest concept".

NADH-ul întărește sistemul imun

Sistemul imun este alcătuit din sistemul imun celular și umoral. Primul se bazează pe activitatea limfocitelor T, limfocitelor B și a macrofagelor. Macrofagele sunt responsabile de eliminarea directă a bacteriilor, virusurilor și a altor particule străine, prin preluarea și degradarea acestora, printr-un proces similar celui de digestie, proces denumit fagocitoză. Activitatea sistemului umoral se bazează pe producerea și eliberarea de anticorpi în torentul circulator.

NADH-ul stimulează producerea de IL-6, crescându-i concentrația serică. IL-6 a demonstrat un efect benefic în regenerarea neuronală secundară unui proces lezional. În anumite boli neurodegenerative (ex. Boala Alzheimer, Parkinson, scleroza multiplă) nivelul de IL-6 este scăzut.

Repară ADN-ul alterat și revitalizează celulule deteriorate

NADH-ul protejează celula de expunerea la substanțe radioactive, toxice, medicamente, substanțe chimice și alți compuși toxici.

Rolurile NADH ARTHROS și NADH VISION

NADH ARTHROS este destinat dezvoltării și regenerării cartilajului articular. Regenerarea cartilajului durează câteva luni, conform experiențelor medicale convenționale. NADH VISION este folosit pentru protecția ochilor, în special a maculei oculare. Pentru recunoașterea efectului protectiv al NADH VISION, o utilizare preventivă de-a lungul câtorva luni este necesară. Se recomandă administrarea de NADH VISION și NADH VISION timp de cel puțin 3 luni.

NADH-ul stimulează producerea de oxid nitric și ameliorează fluxul sanguin la nivelul organelor, mai ales la nivel cardiac și cerebral

Oxidul nitric (ON) are caracteristicile unui neurotransmițător, acționează asupra sistemul imun, inhibând agregarea plachetară cu rol în oprirea sângerării și reparării vaselor lezate. Una dintre cele mai importante funcții biologice ale oxidului nitric este acțiunea de relaxare și dilatare vasculară. Datorită acestui fenomen, organele primesc o cantitate crescută de sânge, amplificând oxigenarea, nutriția și funcționarea lor. Relaxarea vasculară produsă de ON, indusă de NADH, are efecte medicale relevante pentru angină, astm și migrenă. Organele reproducătoare feminine și masculine beneficiază, de asemenea, de aport vascular crescut.

Profesorul Malinski de la Universitatea din Ohio a descoperit proprietatea NADH-ului de a produce ON intracelular într-o manieră dependentă de doza de NADH administrată. El a demonstrat că NADH-ul determină producerea de ON mai mult decât orice altă substanță.

Reduce nivelul de colesterol și hipertensiunea arterială

Cercetările efectuate la Universitatea Georgetown din Washington, DC au relevat reducere cu 30% a colesterolului total și LDL-ului dupa 2 săptămâni de administrare zilnică a 5mg NADH. Aceleași efecte au fost susținute de Numico N.V. Corporation (Olanda), producatorul Milupa baby food. Mai mult, cerecetătorii de la Numico au descoperit că NADH-ul întărește musculatura cordului și musculatura netedă aortică. De asemenea, cercetările au demonstrat o reducere de 10% a tensiunii arteriale sub tratament cu NADH.

NADH-ul stimulează producerea de dopamină și serotonină

Comportamentul sexual și libidoul sunt semnificativ influențate de nivelul de dopamină. Dopamina reduce nivelul de prolactină și scade apetitul alimentar. Cu cât nivelul de dopamină este mai crescut, cu atât apetitul alimentar este mai redus. Acest efect poate fi important pentru persoanele supraponderale, deoarece NADH-ul poate fi utilizat ca și supliment nutritiv. Trebuie de asemenea menționat efectul benefic al dopaminei asupra secreției de hormon de creștere, acest hormon având un rol cheie în regenerarea celulară și tisulară. Efectul NADH-ului de creștere a nivelului de dopamină a fost demonstrat izolat în unele celule nervoase. Dacă aceste celule sunt incubate pe un mediu îmbogățit cu NADH, are loc o producție de 6 ori mai mare de dopamină, dependentă de doza de NADH utilizată. Aceste observații sunt susținute de studii științifice care au demonstrat o creștere cu 40% a nivelului de dopamină și noradrenalină în anumite zone cerebrale după administrarea zilnică de NADH timp de 4 săptămâni.

La indivizii sănătoși există, de asemenea, o creștere a nivelului circulant de dopamină, efect demonstrat și la atleții de performanță care au primit 5 mg/zi NADH, timp de 4 săptămâni. Nivelul circulant de dopamină a crescut cu 50%.