Fără categorie

Este NADH molecula secolului 21?

molecula secolului 21

Keywords: NADH, secolul 21, energie

Este NADH molecula secolului 21?

Odată cu evoluția tehnologică viața oamenilor s-a simplificat. Este oare aceasta întreaga imagine?

Pe de o parte, există o plentitudine de beneficii aduse de progresele ultimelor secole: transportul a devenit mai facil, accesul la sănătate s-a îmbunătățit, informația este pretudindeni, oamenii sunt mai informați și calitatea vieții a crescut. Totuși, beneficiile secolului vitezei sunt puse în balanță de noi probleme: incidența bolilor cronice (diabet, cancer, boli cardiovasculare) influențate de comportamente și stil de viață (alimentație, stres, fumat, etc.) a crescut1. Stresul și depresia au devenit noile epidemii ale secolului 212,3. Mai mult, populația a devenit mai puțin activă fizic4.

Toate acestea ne fac să fim mai puțin adaptați la mediul în care trăim și să dezvoltăm o multitudine de noi probleme. NADH poate fi considerată molecula secolului 21 mulțumită capacității de a susține organismul în gestionarea activităților zilnice și adaptarea la mediu.

Ce este NADH?

NADH (hidrură de nicotinamidă adenină dinucleotidă), o substanță produsă de organism ce reacționează cu oxigenul celular pentru a produce energie, vine ca o soluție pentru problemele de sănătate specifice secolului vitezei. Prin creșterea energiei celulare și mecanismele complexe, NADH adresează o multitudine de probleme actuale:

Tulburările de concentrare

Tulburările de adaptare la diferențe de fus orar

Tulburările de somn

Sindromul de oboseală cronică

Scăderea libido-ului.

NADH este creat în corp din Niacină – o formă a vitaminei B3. Mecanismul NADH are un impact major asupra diverselor organe, precum plămânii, ficatul, rinichii, dar în special asupra inimii și a creierului, organe mari consumatoare de energie5,6. NADH poate fi suplimentat și din alimentație, în special din alimente precum peștele, carnea de pasăre și mâncăruri ce conțin drojdie. Totuși, pentru persoanele cu un anumit stil de viață (vegetarieni, vegani), preluarea NADH din alimentație se poate dovedi dificilă. Mai mult, chiar și pentru populația largă, NADH nu este absorbit în cel mai eficient mod din alimentație.

La ce ne ajută NADH?

NADH ne ajută să obținem energie din interior pentru susținerea activităților zilnice și să ne adaptăm la un mediu în continuă schimbare. Fie că este vorba de gestionarea tulburărilor apărute sau prevenirea acestora, NADH susține o viață sănătoasă, fericită și calitatativă. Cu efecte benefice asupra nivelelor de energie, concentrării, memoriei și a capacităților mintale, NADH reprezintă un ajutor important pentru adaptarea la cerințele societății moderne. Efectele asupra capacității cognitive sunt relevate de diverse studii5-8. Mai mult, NADH a arătat beneficii pentru persoanele cu afectări severe ale funcției cognitive și memoriei, precum pacienții cu boala Alzheimer9.

Care este mecanismul NADH?

Mecanismul NADH se relevă prin:

• Stimularea funcțiilor și ameliorarea disfuncțiilor cognitive

Reducerea oboselii cronice prin imbunătățirea funcționării mitocondriale (organit celular cu rol în producerea de energie)

• Susținerea convertirii nutrienților alimentari într-o formă de stocare a energiei –  ATP (adenozin trifosfat)

• Producerea de neurotransmițători – mesageri chimici necesari funcționării organismului, ce transmit semnale de la neuroni spre alți neuroni, spre celule musculare sau celule glandulare. Neurotransmițătorii controlează un număr mare de funcții (e.g. respirația, ritmul cardiac, mișcarea mușchilor, procesele cognitive, somnul, răspunsul la stres, reglarea hormonală, digestia, simțurile, senzația de foame și sete, îmbătrânirea etc.) prin procese excitatorii, inhibitorii sau de modulare. Printre cei mai importanți neurotransmițători se numără: glutamatul, GABA (acidul gamma-aminobutyric), serotonina, dopamina, epinefrina (adrenalina) și norepinefrina (noradrenalina).

Care sunt tipurile de NADH disponibile?

NADH VISION ajută la protecția ochilor împotriva efectelor mediului, cum ar fi cele ale expunerii prelungite la ecrane cu lumină albastră, iar NADH ARTHROS ajută în dezvoltarea și regenerarea țesutului articular.

Este important de menționat faptul că suplimentarea – în moderație – cu NADH nu produce efecte adverse. Cu un efect detectabil după doar 15 minute, NADH este un ajutor pentru a face față cerințelor zilnice, oboselii acumulate, stresului, tulburărilor de somn și de atenție.

NADH, molecula secolului 21, susține funcțiile celulare și tisulare prin îmbunătățirea dinamicii energetice. Într-o privire de ansamblu, majoritatea bolilor existente sunt cauzate, în parte, de dereglarea mecanismului energetic. Din această cauză, NADH se prezintă ca o soluție pentru cele mai frecvente și problematice afecțiuni:

Boala Alzheimer

Boala Parkinson

Depresia

Diabetul

Obezitatea

Oboseala Cronică

Scleroza Multiplă

Accidentul Vascular Cerebral

Neoplaziile

Dezvoltate de pionierul NADH prof. George Birkmayer (Austria), produsele pe bază de NADH sunt folosite ca metodă primară sau de suport în tratarea bolilor neurodegenerative, cu rezultate susținute de multiple studii clinice9,10. Datorită efectelor pozitive, NADH a început să fie folosit și pentru alte afecțiuni sau nevoi.

Prin urmare, NADH se dovedește a fi revoluționar nu doar prin impactul asupra diverselor patologii, cât și prin susținerea și îmbunătățirea diverselor funcții adesea afectate de condițiile mediului actual, putând fi considerată molecula secolului 21. Provocările societății își lasă adesea amprenta asupra organismului uman, în special prin reducerea energiei și a capacităților de atenție și concentrare. Pentru evitarea problemelor pe termen lung și pentru creșterea calității vieții, NADH reprezintă un ajutor de nădejde.

Pentru mai multe informații despre NADH, vizitați:

Referințe

  1. Noncomunicable diseases 2022. Available at http://www.who.int/news-room/fact-sheets/detall/noncommunicable-diseases
  2. Stress: The Health Epidemic of the 21st Century. SciTech Connect 2016. Available at: https://scitechconnect.elsevier.com/stress-health-epidemic-21st-century/
  3. Caan W. The Global Crisis of Depression: the low of the 21st century? Perspectives in Public Health 2015; 135(2):62-62. DOI: 10.1177/1757913915569958
  4. Thornton J. A quarter of people are not being active enough to stay healthy. BMJ 2018; 362:k3796. Doi: https://doi.org/10.1136/bmj.k3796
  5. Pelzmann B, Hallström S, Schaffer P, Lang P et al. NADH supplementation decreases pinacidil-primed IK(ATP) in ventricular cardiomyocytes by increasing intracellular ATP. Br J Pharmacol. 2003. 139(4): 749–754. doi: 10.1038/sj.bjp.0705300.
  6. Ying W. NAD+ and NADH in brain functions, brain diseases and brain aging. Front Biosci 2007. 12:1863-88.  doi: 10.2741/2194.
  7. Forsyth LM, Preuss HG, MacDowell AL, Chiazze L Jr, Birkmayer GD, Bellanti JA. Therapeutic effects of oral NADH on the symptoms of patients with chronic fatigue syndrome. Ann Allergy Asthma Immunol. 1999 Feb;82(2):185-91. doi: 10.1016/S1081-1206(10)62595-1. 
  8. Campbell JM. Supplementation with NAD+ and Its Precursors to Prevent Cognitive Decline across Disease Contexts. Nutrients. 2022 Aug 7;14(15):3231. doi: 10.3390/nu14153231. 
  9. Birkmayer JG. Coenzyme nicotinamide adenine dinucleotide: new therapeutic approach for improving dementia of the Alzheimer type. Ann Clin Lab Sci. 1996 Jan-Feb;26(1):1-9. 
  10. Nadlinger K, Birkmayer J, Gebauer F, Kunze R. Influence of reduced nicotinamide adenine dinucleotide on the production of interleukin-6 by peripheral human blood leukocytes. Neuroimmunomodulation. 2001;9(4):203-8. doi: 10.1159/000049027. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *