NADH

NADH și diabetul

NADH si diabetul

Keywords: NADH, diabet, diabet tip I, diabet tip II, glicemie, insulina

NADH și diabetul | Introducere

Diabetul este o afecțiune cronică, cu impact asupra modului în care organismul transformă nutrienții în energie, în care nivelul de glucoză din sânge este în mod constant crescut [1,2]. Global, în 2014 s-au înregistrat un număr de 422 milioane de persoane cu diabet, prevalența ce a crescut accelerat în țările cu venituri mici și medii. Mortalitatea este de asemenea în creștere [3]. 

În timpul digestiei alimentelor, majoritatea compușilor sunt transformați în glucoză și eliberați în sânge, crescând glicemia. Acest proces duce la eliberarea insulinei de către pancreas [2]. Odată ce glucoza din sânge pătrunde în celule, aceasta poate fi folosită ca energie. Căile metabolice ale NADH sunt implicate în reglarea secreției insulinei ca răspuns la modificarea acesteia [4].

Diabetul poate fi de mai multe tipuri:

(1) Diabetul insulino-dependent (diabet de tip I sau diabet juvenil) este cauzat de o reacție autoimună care împiedică organismul să producă insulină, regăsit la 5-10% dintre persoanele cu diabet. Simptomele se dezvoltă rapid, poate fi diagnosticat indiferent vârstă, de iar gestiunea acestuia necesită administrarea zilnică de insulină. 

(2) Diabetul non-insulino-dependent (diabet de tip II) este întâlnit la 90-95% dintre persoanele cu diabet. Acesta se dezvoltă de-a lungul anilor și este, în general, diagnosticat la adulți. Comparativ cu diabetul de tip I, poate fi prevenit prin modificarea stilului de viață, iar  simptome pot fi greu de detectat [1,2].

(3) Diabetul gestațional apare la femeile însărcinate fără istoric al bolii înaintea sarcinii și poate duce la un risc crescut pentru copil de a dezvolta probleme de sănătate (obezitate, diabet de tip II). Acesta poate dispărea odată cu nașterea, însă mărește riscul de a dezvolta ulterior diabet de tip II.

(4) Prediabetul este o afecțiune în care nivelul de glucoză din sânge este mai mare decât normal, dar nu suficient pentru a fi considerat diabet de tip II. Totuși, prediabetul crește riscul de diabet de tip II, accident vascular cerebral și boli cardiocirculatorii [2].

NADH (hidrura de nicotinamidă adenin dinucleotidă) este o moleculă care susține procesele energetice din organism și ajută la creșterea calității vieții, menținand homeostazia celulară. Dezvoltate de prof. George Birkmayer (Austria), produsele NADH sunt un adjuvant in gestionarea diverselor patologii (e.g. diabet). Fiind sursa primară de energie pentru procesele celulare, acesta protejează organismul de daunele cauzate de radicalii liberi [1].

Diabet | Cauze, efect si gestionare

Diabetul zaharat duce la producerea insuficientă a insulinei sau la inabilitatea organismului de a o folosi în mod corespunzător. Astfel, glucidele (zahăruri) rămân în sânge, ceea ce în timp poate duce la afecțiuni grave precum: 

  • Boli ale sistemului cardiocirculator (e.g. infarct miocardic)
  • Pierderea vederii
  • Accident vascular cerebral
  • Afecțiuni ale rinichilor
  • Probleme cu membrele inferioare, care pot duce la ulcer și, ulterior, la amputarea acestora [2,3,5]. 

Anumite acțiuni pot ajuta la prevenirea și gestiunea afecțiunii: 

  • Administrarea medicației conform prescripției
  • Menținerea unei vieți active
  • Pierderea în greutate și gestionarea nivelului de colesterol
  • Menținerea unui regim alimentar sănătos (limitarea zahărului și a grăsimilor saturate)
  • Evitarea consumului de tutun 
  • Screening regulat – testarea glicemiei [2,3,5].

Simptomele diabetului includ:

  • Sete excesivă
  • Nevoie crescută de urinare
  • Vedere neclară
  • Senzație de oboseală
  • Pierdere în greutate neintenționată
  • Dureri de cap
  • Iritabilitate [6].

Complicații și tratament 

Unele dintre persoanele cu diabet de tip II au nevoie de medicație pentru gestionarea afecțiunii, precum: 

  • Insulină injectabilă
  • Inhibitori ai cotransportatorilor sodiu-glucoză de tip 2 (SGLT-2) 
  • Medicație adiacentă pentru scăderea tensiunii [3].

Pentru întârzierea sau oprirea progresului diabetului de tip II și a complicațiilor acestuia, este vitală menținerea sau restabilitrea funcționării celulelor Beta insulare din pancreas și suprimarea gluconeogenezei hepatice. Trifosfatul de adenozina (ATP) joacă un rol vital în reglarea metabolică, participând la transferul intracelular de energie [7]. Complexele NADH susțin metabolismul ATP în organism, astfel ajutând în prevenirea și gestiunea diabetului.

Complicațiile diabetului includ:

    • Cetoacidoza diabetică – o complicație gravă în care corpul începe să descompună grăsimea pentru aprovizionarea cu glucide, ducând la acumularea unor acizi toxici (cetone) în sânge. Simptomele pot include greață, durere abdominală, vărsături, un miros fructat în respirație, gură uscată, slăbiciune, confuzie, dificultăți de respirație. Este mai frecventă la persoanele cu diabet de tip I.
    • Sindromul hiperosmolar – cauzat de un nivel crescut de zahăr în sânge, acesta face sângele să devină mai dens. Persoanele afectate prezintă: sete excesivă, febră, somnolență, pierderea vederii, confuzie, halucinații. Este mai întâlnit la persoanele cu diabet de tip II. 
    • Hipoglicemia (scăderea zahărului din sânge) – aceasta poate apărea din cauza administrării necorespunzătoare a insulinei și a medicamentelor pentru scăderea glicemiei, precum și din cauza unei alimentații neadecvate, ducând la: transpirații, slăbiciune, foame, tremor, amețeală, vedere neclară, durere de cap, palpitații, iritabilitate, somnolență, confuzie, leșin [6].

Mecanismul diabetului

Glucoza din sânge crește din cauza lipsei sau scăderii insulinei, hormon cu variate funcții biologice, care controlează și aminoacizii și acizii grași din celule. El inhibă descompunlerea ‘rezervelor de zahăr’, mai precis a glicogenului, dar și a lipidelor și proteinelor și duce la absorbția glucozei în celule. Deoarece NADH și ATP, baza proceselor energetice din celule, sunt produse din glicogen, celulele au nevoie mare de glucoză. Scăderea insulinei în organism duce la acumularea glucozei în sânge [1]. 

La persoanele cu diabet, glucoza nu ajunge în cantități suficiente la celule, ceea ce duce la diminuarea producerii de energie. La rândul său, acest fapt duce la diminuarea sintetizării componentelor celulare, afectând funcțiile organismului [1].

Nivelul trigliceridelor din sânge este crescut atunci când lipazele, enzimele pancreatice care descompun trigliceridele, sunt afectate. Lipazele sunt eliberate în intestine unde descompun trigliceridele până la un produs ce poate fi absorbit de celule. În lipsa lor, trigliceridele nu se mai descompun și concentrația lor în sânge crește [1].

Celulele ß (celulele beta) din pancreas sunt specializate în producere insulină. Dacă produc prea puțină insulină, poate apărea diabetul.

Conform celor mai multe descoperiri recente, se pare că diabetul de tip II, în special, provine din funcția afectată a mitocondriilor, organite celulare cu rol în producerea energiei [8]. O mulțime de factori sunt consideraţi cauza disfuncţionalităţii mitocondriilor în diabetul de tip II. Creșterea grăsimilor din sânge, în special a trigliceridelor, precum și medicamentele pentru scăderea colesterolului se numără printre factorii de interferență a funcției mitocondriilor [1].

Colesterolul este substanța fundamentală pentru producerea anumitor hormoni, chiar pentru coenzima Q10 (Co-Q10). Dacă producția de colesterol este redusă, producția de Co-Q10 se diminuează, ducând la scăderea energiei [1].

Experiențe clinice cu NADH la pacienții cu diabet

Cercetătorii au demonstrat că este posibilă stimularea rapidă a producției de insulină, adăugând o soluție nutritivă care conține ATP într-un pancreas izolat [8]. 

La începutul anilor 1990, pacienții cu boala Parkinson și diabet de tip II, cărora li s-a administrat NADH perfuzabil, au observat normalizarea glicemiei. O proporție semnificativă din persoanele ce folosesc suplimente NADH menționează normalizarea glicemiei după câteva săptămâni de administrare [1].

Tratamentele cu NADH din SUA pe pacienții cu diabet de tip I și II au demonstrat un efect pozitiv. În urma acestora, doza zilnică de insulină s-a diminuat, iar mulți dintre ei nu au mai avut nevoie de alte medicații pe lângă suplimentele cu NADH.

Studiu de caz: Doi pacienți cu vârste între 40 și 50 de ani, sănătoși clinic, dar cu un nivel ridicat de trigliceride (peste 500 de unități) s-au prezentat la clinica Prof. Birkmayer. Deși pacienții au luat regulat tratamente pentru reducerea nivelului de lipide, acestea nu au putut reduce nivelul trigliceridelor din sânge. După patru săptămâni de administrare NADH, nivelul de trigliceride din sânge a scăzut la 170 și 140 de unități. Ambii pacienți au crezut că testele de sânge fuseseră calculate greșit. Drept urmare, s-au repetat testele două săptămâni mai târziu, confirmând rezultatele precedente [1].

La Universitatea din Blida (Algeria), a fost realizat un studiu asupra pacienților cu diabet zaharat de tip II. Un grup de pacienți care nu luaseră niciodată metformină, cel mai des utilizat medicament pentru diabet, a fost comparat cu un grup care utilizase deja tratamentul pentru mai mult de șase luni. Ambelor grupuri li s-au administrat 80 mg de NADH zilnic (NADH ENERGIE RAPIDĂ) timp de 56 de zile. La pacienții care nu au luat niciodată metformină, zahărul din sânge s-a normalizat după tratament. În plus, greutatea corporală a pacienților care nu au luat niciodată metformină a scăzut cu 3 kg (în medie) [9].

Concluzii | NADH și diabetul

Diabetul este o afecțiune des întâlnită cu impact major asupra calității vieții. Impactul devastator al diabetului asupra sistemului de sănătate și asupra comunităților este o preocupare majoră la nivel mondial, necesitând eforturi urgențe pentru prevenție și traatament.

NADH, coenzima implicată în producția de energie celulară, prezintă rezultate promițătoare în gestionarea diabetului. Tratamentul cu NADH oferă o alternativă terapeutică inovatoare pentru atenuarea afecțiunii. Odată cu progresele în înțelegerea mecanismului NADH, există un optimism tot mai mare în ceea ce privește dezvoltarea de tratamente inovatoare pentru gestionarea acestuia.

Pentru mai multe informații despre impactul NADH în diverse afecțiuni, vizitați:

Referințe

  1. Birkmayer, GD (2009). Nadh, the biological hydrogen: The secret of our life energy. Basic Health Publications. 
  2. Centers for Disease Control and Prevention. (2023, September 5). What is diabetes? Centers for Disease Control and Prevention. Available from: https://www.cdc.gov/diabetes/basics/diabetes.html 
  3. World Health Organization. (n.d.). Diabetes. World Health Organization. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/diabetes 
  4. Xiaoting Luo, Rongrong Li, Liang-Jun Yan, „Roles of Pyruvate, NADH, and Mitochondrial Complex I in Redox Balance and Imbalance in β Cell Function and Dysfunction”, Journal of Diabetes Research, vol. 2015, Article ID 512618, 12 pages, 2015. https://doi.org/10.1155/2015/512618
  5. U.S. Department of Health and Human Services. (n.d.). What is diabetes? – niddk. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/what-is-diabetes 
  6. Mayo Foundation for Medical Education and Research. (2023, September 15). Diabetes. Mayo Clinic. Available from: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/diagnosis-treatment/drc-20371451 
  7. Li J, Yan H, Xiang R, Yang W, et al. ATP secretion and metabolism in regulating pancreatic beta cell functions and hepatic glycolipid metabolism. Frontiers in Physiology 2022. 13. https://doi.org/10.3389/fphys.2022.918042 
  8. Lowell BB, Shulman GI. Mitochondrial Dysfunction and Type 2 Diabetes. Science 2005; 307: 384-387. 
  9. Rahal L, Birkmayer G. and Ghouini A. Metabolic and Anthropometric Effects of NADH RAPIDENERGY® in Diabetic Type 2. Journal of Food Science and Engineering 6 2016. 280-285

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *