NADH

NADH și problemele de somn

NADH și problemele de somn

Keywords: NADH și problemele de somn, jet lag, deprivare de somn, problemele de somn

Introducere | NADH – problemele de somn și sindromul jet lag

Sindromul jet lag apare atunci când oamenii zboară cu avionul prin mai multe fusuri orare, ceea ce duce la dereglarea ritmului circadian.

Simptomele includ:

  •   Oboseală
  •   Problemele de somn
  •   Afecțiuni digestive
  •   Stare de spirit alterată
  •   Capacitate cognitivă redusă (Figura 1).

Figura 1. Simptomele sindromului jet lag

Multe persoane care călătoresc constant suferă de acest sindrom, printre care piloții, însoțitorii de zbor, managerii, soldații și atleții internaționali. Odată cu dezvoltarea societății și nevoii de a călătorii pe distanțe mai lungi, numărul celor ce suferă de “jet lag” a crescut dramatic [1].

Sindromul “jet lag” poate reduce capacitatea de a lua decizii corecte cu până la 70% [1]. Acest sindrom este asociat cu o creștere a nivelului de cortizol, ceea ce poate duce la:

  •   Creștere în greutate
  •   Acnee
  •   Încetinirea proceselor de vindecare
  •   Oboseală severă
  •   Iritabilitate
  •   Dificultăți de concentrare
  •   Tensiune crescută
  •   Anxietate
  •   Depresie [2].

În trecut, tratamentele se concentrau pe adaptarea ciclului de somn la noul fus orar prin intermediul terapiei cu lumină și folosirea substanțelor precum pastilele de somn și cafeaua. Totuși, aceste metode pot provoca efecte secundare. O nouă abordare se bazează pe ameliorarea simptomelor prin suplimentarea cu NADH, un antioxidant natural ce susține eliberarea de energie celulară prin stimularea producerii de adenozin trifosfat (ATP) în mitocondrii [1].

Rezultate științifice

Un studiu placebo-controlat realizat în Clinica de Neurologie a Universității Georgetown din Washington DC a evaluat efectul NADH asupra simptomelor de “jet lag” la 36 de persoane sănătoase. Aceștia au parcurs un zbor de pe coasta din California, SUA (Coasta de Vest) până în Washington DC (Coasta de Est), pe parcursul nopții, cu oprire în Phoenix. Pentru a evalua starea de bine și capacitatea cognitivă, a fost folosită o serie de teste numită Cogscreen. CogScreen este o metodă validată folosită inclusiv de către Asociația Americană a Piloților și NASA pentru a testa capacitățile cognitive ale piloților și astronauților.

Participanții au completat un test de evaluare a capacității mentale cu două ore înainte de îmbarcarea la zbor, rezultatele fiind folosite ca punct de comparatie. În Phoenix a urmat o nouă testare. În Washington DC un grup a primit tablete cu 20mg NADH iar al doilea grup a primit placebo. La 90 de minute după administrare, participanții au repetat testarea inițială. Testarile au inclus testul ANAM ( Automated Neuropsychological Assessment Metrics) pentru memorie și o evaluare pentru percepția vizuală și memorie. Trei ore mai târziu, testele a fost reluate [1]. 

Rezultatele au arătat că:

  • Sindromul jet lag duce la deteriorarea capacității cognitive, cu cele mai întâlnite probleme afectând: concentrarea, memoria și viteza de recunoaștere vizuală a diverselor semnale.
  • Participanții care au luat NADH au demonstrat capacități cognitive superioare comparativ cu grupul de control (placebo).
  • La prânz, după zborul peste noapte, participanții din grupul de studiu au avut o rată a erorilor de 11% comparativ cu 31% în noaptea dinaintea zborului.
  • Participanții din grupul de placebo au avut o rată a erorilor de 29% a doua zi la prânz, aceeași că înainte de îmbarcare.
  • Participanții din grupul NADH au avut rezultate la fel de bune la 9 dimineața, după zbor, precum ziua precedentă înainte de îmbarcare.
  • La prânz în ziua de după zbor, grupul NADH a avut scoruri superioare față de cele înainte de plecare, în timp ce participanții din grupul de placebo au avut scoruri mai rele decât după zbor.

Rezultatele au fost distribuite către presă, mai apoi fiind discutate la emisiuni TV și radio și în media scrisă. Jurnalistul Chris Adams, care a lucrat la Wall Street Journal din New York a participat în studiu și a discutat despre efectele pozitive și experiența personală într-un articol ce a apărut pe prima pagină din Wall Street Journal [1].

NADH și problemele de somn

Deoarece NADH ameliorează simptomele de jet lag, apare întrebarea ce beneficii poate aduce în deprivarea de somn.

Deprivarea de somn poate duce la următoarele simptome: 

  • Oboseală
  • Deterioararea funcției cognitive
  • Iritabilitate, frustrare
  • Scăderea motivației
  • Reducerea funcției imunitare
  • Creșterea în greutate [5].

Cauzele care duc la problemele de somn pot fi variate, de la modificări naturale în organism, până la afecțiuni medicale și psihiatrice. Deprivarea de somn poate apărea în mod natural odată cu pubertatea; la femei somnul se poate modifica în funcție de perioada din cadrul ciclului menstrual. Lipsa de somn apare în timpul sarcinii, după naștere și în perioada menopauzei. Alte cauze includ: 

  • Comportamentele nesănătoase (folosirea ecranelor cu lumină albastră înainte de somn)
  • Stresul
  • Un mediu de somn neadecvat
  • Afecțiuni psihiatrice (e.g., depresie, anxietate, tulburare bipolară, ADHD și afecțiuni din spectrul autist)
  • Afecțiuni ale somnului (ex.apnee) [5].

Deprivarea cronică de somn cauzată de problemele de somn poate duce la:

Dovezi științifice

Centrul pentru Medicina Somnului de la Cornell University, New York, a implementat un studiu științific pentru a testa efectul tabletelor de NADH asupra performanței cognitive reduse cauzate de deficitul de somn. Studiul placebo-controlat a evaluat participanți de vârstă mijlocie care au fost ținuți trezi timp de 24 de ore și monitorizați prin Electroencefalogramă (EEG).

Grupul de control (placebo) a primit placebo, în timp ce grupul de studiu a primit 20 mg NADH. Grupul placebo a beneficiat de o noapte de somn, iar grupul de studiu a fost expus la o deprivare de somn de 24 de ore. Testele cognitive efectuate ulterior (Cogscreen) au evaluat performanța mentală, percepția vizuală, capacitatea de rezolvare a problemelor matematice și timpul de reacție [1].

Rezultatele au arătat că suplimentarea cu NADH îmbunătățește:

  • Capacitatea de completare a task-urilor
  • Percepția vizuală 
  • Capacitatea de a rezolva problemele matematice; aceasta a fost mai bună în grupul de NADH după o deprivare de somn de 24 de ore comparativ cu grupul placebo care a avut un somn odihnitor

Administrarea de NADH, conform efectelor obținute, duce la o capacitate cognitivă de 4 ori mai bună comparativ cu un somn odihnitor [7,8].

Evaluarea oboselii

Întrebarea care apare este dacă oboseala poate fi evaluată obiectiv. Răspunsul este da, folosind o metodă modernă numită “pupilograf”. Acesta înregistrează încetinirea timpului de reacție al pupilelor ce scade odată cu oboseala.

Testul cu pupilograf: O rază de lumină infraroșie, ce nu rănește ochiul, este proiectată pe pupilă la intervale scurte (de 25 de ori pe secundă). La început pupila este dilatată din cauza întunericului din cameră. De fiecare dată când fasciculul de lumină ajunge pe pupilă, aceasta se contractă, iar timpul de reacție este măsurat. Testul durează aproximativ 10 minute și măsoară efectul a 15.000 impulsuri infraroșii, evaluând gradul stării de alertă sau oboseală. Pupilograful este un instrument mobil și portabil, folosit de poliție pentru a verifica starea de alertă a șoferilor de cursă lungă. Rezultatele sunt evaluate pe o scară de culoare, de la verde la roșu:

  • Zona verde – persoana este capabilă de condus
  • Zona portocalie – capacitate redusă de păstrare a stării de alertă
  • Zona roșie – șoferul nu ar trebui să conducă.

Se poate măsura, de asemenea, efectul stimulentelor (ex. cafeina, vitamine) sau a altor substanțe.

Un studiu a evaluat efectele stimulante ale NADH. 16 participanți au fost evaluați la finalul unei zile de lucru, în jurul orei 17.00, rezultatele încadrându-se majoritar în zona portocalie. Mai apoi, subiecții au luat tablete de 10 mg NADH, iar pupilele lor au fost evaluate o oră mai târziu. NADH a îmbunătățit semnificativ timpii de reacție, rezultatele încadrându-se în zona verde pentru majoritatea participanților. Aceste rezultate susțin efectul pozitiv al NADH asupra oboselii [1].

Concluzii

NADH, coenzima regăsită în toate celulele vii, este o metodă sigură și eficientă pentru creșterea rezervei de energie, medierea efectelor jet lag-ului și contribuind la îmbunătățirea calității odihnei, atenuând problemele de somn. Prin rolul său în reglarea ritmului circadian, NADH ajută în adaptarea mai facilă la cerințele vieții contemporane. 

Mai mult, NADH este benefic persoanelor care lucrează în schimburi de noapte (ex., doctori, asistente), celor ce lucrează în schimburi și șoferilor, populații ce prezintă un risc crescut de greșeli din cauza oboselii.

 Pentru a afla mai mult despre impactul NADH, vizitați:

Referințe

  1. Birkmayer, GD (2009). Nadh, the biological hydrogen: The secret of our life energy. Basic Health Publications. 
  2. Healthline Media. (n.d.). High cortisol levels: Symptoms, causes, and more. Healthline. https://www.healthline.com/health/high-cortisol-symptoms#symptoms 
  3. Virre ES, Kay GG, “ Assessing the Efficacy of Pharmaceuticals and Nutraceuticals as Countermeasures for Jet Lag” Abstr. Commun. 7th Conference Int. Society Travel Medicine 2001; FC06.03.
  4. Birkmayer JGD, Kay GG, Virre ES, “Stabilisiertes NADH (ENADA) verbessert die durch Jet Lag reduzierte Hirnleistung“ (Stabilized NADH as Counter Measure for Jet Lag) Wiener Med.Wochenschr.2002; 17/18: 450-454
  5. Effects of sleep deprivation. Sleep Foundation. (2023, June 2). https://www.sleepfoundation.org/sleep-deprivation/effects-of-sleep-deprivation 
  6. U.S. Department of Health and Human Services. (n.d.). What are sleep deprivation and deficiency?. National Heart Lung and Blood Institute. https://www.nhlbi.nih.gov/health/sleep-deprivation#:~:text=Sleep%20deficiency%20is%20linked%20to,adults%2C%20teens%2C%20and%20children 
  7. Kay GG, Virre ES, Moline M,“ Stabilized NADH (ENADA) as Counter-Measure Jet Lag and Sleep Deprivation” J. Tumor Marker Oncol. 2001; 16: 124-125.
  8. Birkmayer JGD, Stabilized NADH (ENADA) Improves the Symptoms of Sleep Deficiency and Jet Lag. Med. Welt 2001; 7: 61.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *