NADH

NADH și Accidentul Vascular Cerebral (AVC)

NADH și accidentul vascular cerebral

Keywords: AVC, accident Vascular Cerebral, NADH, TIA, AVC Ischemic, AVC Hemoragic

NADH și Accidentul Vascular Cerebral (AVC)

Ce este Accidentul Vascular Cerebral (AVC)?

Accidentul vascular cerebral sau ,,apoplexia cerebrală” rezultă dintr-un blocaj sau o ruptură a unui vas de sânge din creier. Dacă o anumită zonă este deprivată de suplimentarea sanguină, aceasta nu mai primește oxigenul și nutrienții necesari funcționării. De asemenea, în timpul unui AVC, creierul duce lipsă de NADH, hidrogenul necesar producerii de energie. Astfel, țesutul din zona respectivă este deteriorat, iar funcțiile fiziologice ale regiunii sunt afectate.

În funcție de emisfera deteriorată (dreapta sau stânga), persoana paralizează pe partea opusă și, în multe cazuri, își pierde abilitatea de a vorbi. Primele semne ale unui AVC sunt dificultățile în a formula și articula cuvinte și afectarea sensibilității în corp.

Regiunile adiacente din creier sunt și ele afectate după un AVC deoarece nu primesc suficient sânge oxigenat și nu mai pot trimite semnale nervoase celulelor din jur [1].

În urma unui accident vascular cerebral pot apărea dificultăți cu:

  •       Mobilitatea
  •       Vorbirea
  •       Capacitatea cognitivă.

Hemipareza este unul din semnele cele mai cunoscute și vizibile ale AVC-ului.

Există două tipuri majore de AVC:

  • AVC Ischemic: forma cel mai des întâlnită, apare atunci când un vas sanguin este blocat de un cheag de sânge sau de depozite de grăsime.
  • AVC Hemoragic: apare atunci când o arteră din creier prezintă scurgeri de sânge sau rupturi. Sângele scurs pune presiune excesivă pe celulele nervoase, afectându-le funcționarea. Poate fi cauzat de presiunea sanguină crescută sau de anevrisme [2].

Accidentul ischemic tranzitoriu (TIA), numit “mini-AVC”, este diferit de formele majore de AVC, deoarece suplimentarea cu sânge a creierului este întreruptă doar pentru o perioada scurtă de timp (de obicei mai puțin de 5 minute) [2]. 

TIA reprezintă o urgență medicală! 

Accidentele ischemice tranzitorii pot duce la apariția viitoarelor AVC-uri. La debut, simptomele TIA sunt greu de diferențiat față de cele ale unui AVC major. Mai mult, o treime din oamenii care au suferit un TIA și nu au urmat tratament au prezentat un AVC major la mai puțin de un an [2].

AVC: Prevenție, Simptome și Tratament

Prevenția este de importanță majoră deoarece oricine poate suferi de AVC.

Anumiți factori pot crește riscul unui AVC:

  •       Istoricul familial
  •       Vârsta
  •       Hipertensiunea
  •       Colesterolul crescut
  •       Fibrilație atrială
  •       Diabetul [3].

Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă o urgență medicală! Fiecare minut contează!

Un mod facil de a recunoaște simptomele unui AVC este urmărind acronimul FAST (face, arm, speech, time , i.e., in limba româna – față, braț, vorbire, timp) [Figura 1].

Figura 1. Figura 1. Metoda FAST de recunoaștere a unui AVC

Semnele și simptomele AVC:

  •       Amorțeală sau slăbiciune bruscă la nivelul feței, brațului sau piciorului, în special pe o parte a corpului.
  •       Confuzie bruscă, dificultăți de vorbire sau dificultăți de înțelegere a vorbirii.
  •       Dificultate bruscă de vedere (pentru unul sau ambii ochi).
  •       Probleme bruște la mers, amețeli, pierderea echilibrului sau lipsa de coordonare.
  •       Cefalee severă bruscă, fără cauză cunoscută [4].

Tratamentul AVC include medicații ce previn și dizolvă cheagurile de sânge, reduc presiunea sanguină și nivelul de colesterol. În unele cazuri, cheagurile de sânge pot fi eliminate prin diverse proceduri, inclusiv intervenții chirurgicale (pentru tratarea inflamației creierului și reducerea riscului de sângerări ulterioare). Unii pacienți pot avea nevoie de perioade extinse de reabilitare, în timp ce alții nu se refac complet niciodată [3].

Riscul de apariție a unui AVC poate fi scăzut prin:

  •       Adoptarea unei alimentații corecte  
  •       Exerciții regulate
  •       Evitarea consumului excesiv de alcool
  •       Renunțarea la fumat.

Care este impactul NADH în accidentul vascular cerebral?

NADH (nicotinamid adenin dinucleotida), forma biologică a hidrogenului, crește concentrația celulară de adenozin trifosfat (ATP), menținând nivelul optim de energie în celule. NADH susține funcțiile celulare, crește nivelul energiei și protejează împotriva deteriorării, prelungind durata de viață a celulelor și a organelor. 

NADH are un rol vital in diverse patologii precum:

Suplimentarea cu NADH ajută în refacerea țesuturilor după un AVC. După tratament, regiunea afectată se regenerează și devine capabilă să își continue funcțiile fiziologice. În funcție de mărimea infarctului, regenerarea poate dura zile sau luni.  

Studii de caz – NADH în accidentul vascular cerebral

NADH a fost folosit cu succes în pacienții cu AVC, precum va fi descris în câteva studii de caz.

Caz 1: Un pacient de 84 de ani a suferit un AVC în 2003, prezentând semiparalizie și pierderea capacității de vorbire. La două săptămâni după  începerea tratamentului cu NADH RAPID ENERGY (4 tablete/10mg/zi), starea pacientului s-a îmbunătățit considerabil, acesta reușind să se ridice și să vorbească, prezentând o condiție fizică și mentală mai bună decât înainte de AVC.

Caz 2: Un bărbat de 66 de ani s-a prezentat în 2003 cu AVC, fiind în scaun cu rotile și având semiparalizie. Acesta a început tratamentul cu 40mg de tablete NADH RAPID ENERGY. După două săptămâni, pacientul a reușit să se ridice din scaunul cu rotile și să meargă. După continuarea tratamentului s-au observat îmbunătățiri în mobilitate și performanța psihică.

Caz 3: Un pacient de 39 de ani a suferit o ocluzie a arterei carotide stângi în noiembrie 2002, prezentand paralizie completă pe partea dreapta a corpului precum și un substanțial deficit cognitiv, nefiind capabil să își depărteze mâna dreapta de lângă corp. Acesta nu putea da mâna sau mișca degetele.

La o lună după începerea tratamentului cu 40mg NADH (tablete NADH RAPID ENERGY), acesta își putea ridică mâna dreaptă până la nivelul umărului și putea merge cu mai mare ușurință și pe distanțe mai lungi. După alte două luni de tratament, pacientul a fost capabil să își ridice mâinile până la nivelul capului, iar mobilitatea degetelor s-a îmbunătățit considerabil, redevenind capabil să folosească tastatura. După ultima vizită în septembrie 2003 condiția sa s-a îmbunătățit suficient pentru a fi capabil să se întoarcă la muncă.

Caz 4: Un copil de 7 ani din România cu cvadriplegie spastică a arătat îmbunătățiri remarcabile într-o scurtă perioadă de timp mulțumită NADH. Dizabilitatea s-a manifestat din naștere și cauza nefuncționarea celor 4 extremități (mâini și picioare) din cauza slăbiciunii musculare și a încordării. Simptomele includeau: inabilitatea de a articula mai mult de câteva cuvinte sau silabe, inabilitatea de a păși neasistat, pierderea facilă a echilibrului, tensionare, inabilitatea de a dormi pe spate, comportamente de tipul celor din spectrul autist.

Tratamentul a inclus NADH și suplimente cu arginină pe o durată de 8 săptămâni, rezultând în îmbunătățiri semnificative. Astfel, pacientul a reușit să se deplaseze 12m neasistat, să articuleze mai multe cuvinte și silabe, să doarmă pe spate, iar starea sa psihologică s-a îmbunătățit. Acesta reprezintă singurul caz de cvadriplegie tratat cu succes cu NADH.

Concluzii | NADH în accidentul vascular cerebral

NADH reprezintă un adjuvant de încredere în gestionarea și tratarea accidentului vascular cerebral. Deoarece NADH reduce stresul oxidativ și inflamația în creier, prevenind apoptoza (moartea celulară) și susținând metabolismul celular, suplimentarea post AVC poate media cu succes efectele acestei afecțiuni.

NADH nu este doar un supliment eficient, cat și unul a cărui siguranță fost susținută de diverse cercetări.

Pentru mai multe informații despre efectul NADH, vizitați:

Referințe 

  1. Birkmayer, GD (2009). Nadh, the biological hydrogen: The secret of our life energy. Basic Health Publications.
  2. Centers for Disease Control and Prevention. (2023, May 4). About stroke. Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/stroke/about.htm
  3. NHS. (n.d.). NHS choices. https://www.nhs.uk/conditions/stroke/
  4. Centers for Disease Control and Prevention. (2022, May 4). Stroke signs and symptoms. Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/stroke/signs_symptoms.htm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *