Fără categorie

NADH și menopauza

NADH și menopauza

Keywords: NADH și menopauza, estrogen, hormoni, HRT, NADH

Menopauza | Mecanisme și efecte

Menopauza marchează sfârșitul perioadei reproductive din viața femeii. După această perioadă femeile nu mai pot rămâne însărcinate, cu excepția unor cazuri rare. De cele mai multe ori, menopauza apare între vârsta de 45 și 55 de ani, ca parte naturală din procesul de îmbătrânire biologică. Menopauza naturală se consideră că debutează după 12 luni consecutive fără menstruație, odată ce sunt excluse alte cauze fiziologice, patologice, sau chirurgicale. Durează aproximativ șapte ani, dar se poate prelungi până la 14 ani, fiind influențată de factori ce țin de stilul de viață (ex. fumatul), vârsta de debut, și etnia persoanei [1,2,3].

Pentru determinarea acesteia, este folosit un test de sânge ce evaluează nivelul de hormon foliculostimulant (FSH) și estradiol (E2) pentru a exclude orice alte cauze ale modificărilor apărute [3].

Menopauza prematură poate apărea înainte de 40 de ani, din cauza unor anomalii cromozomale sau tulburări autoimune. Deși există o asociere între vârsta de debut a menopauzei și factori demografici, de sănătate și genetici, aceasta nu poate fi prezis cu exactitate [2].

Menopauza poate apărea ca și consecință a unor proceduri chirurgicale care presupun îndepărtarea ovarelor, a intervențiilor ce provoacă stoparea funcției ovariene (chimioterapie, radioterapie), sau a unor medicații (ex. contraceptive hormonale) care opresc menstruația.

Perimenopauza’ este perioada la care primele semne ale menopauzei sunt observate și se termină la un an după ultima menstruație. Aceasta poate dura mai mulți ani, având impact asupra stării fizice, emoționale, mentale și sociale [2].

În timpul menopauzei, producția de hormoni reproductivi în ovarele femeilor este redusă, iar nivelul de estrogen circulant în sânge scade. Ovarele sunt funcționale doar pentru a anumită perioadă din viață. În mod normal, un ovul ajunge la maturitate la fiecare patru săptămâni. Acest lucru nu controlează doar maturizarea, ci și produce estrogen, principalul hormon sexual feminin. Tranziția spre menopauză este în general una graduală, începând de obicei cu modificarea ciclului menstrual [2].

Care sunt principalele simptomele ale menopauzei și perimenopauzei?

  • Bufeuri sau transpirații nocturne. Acestea pot dura mai mulți ani și se manifestă printr-o senzație bursca de căldură în corp, înroșirea feței și gâtului, pete roșii pe piept, brațe și spate. Pot fi urmate de transpirații abundente și frisoane reci. Durează de obicei între 30 de secunde și 10 minute și apar cu frecvențe diferite.
  • Transpirație 
  • Amețeli 
  • Palpitații
  • Stări depresive 
  • Nervozitate 
  • Anxietate 
  • Neliniște 
  • Tulburări de somn 
  • Iritabilitate 
  • Probleme de memorie
  • Pierderea libidoului
  • Discomfort urinar
  • Uscăciune vaginală
  • Creștere în greutate
  • Subțierea pielii 
  • Dureri musculare sau articulare
  • Dureri de cap 
  • Risc crescut de osteoporoză și fracturi [1,2,3].

simptome menopauza

După menopauză, femeile intră în postmenopauză, devenind mai vulnerabile la boli de inimă și osteoporoză. Este importantă menținerea unei diete sănătoase, a unui stil de viață activ și a unui nivel suficient calciu pentru o sănătate optimă a oaselor [3].

Ce impact are menopauza asupra sistemului nervos? 

Sistemul nervos se află într-o strânsă legătură cu organele cheie care eliberează hormoni. Estrogenii acționează asupra mai multor regiuni ale creierului, iar creierul controlează eliberarea de estrogen prin axa hipotalamo-hipofizo-gonadică (axa HPG), care la rândul ei răspunde la variațiile de estrogen.

Deși funcția neuroendocrina este în principal inițiată în hipotalamus, circuitele care răspund la estrogeni includ: 

  • Neurocortexul 
  • Trunchiul cerebral 
  • Hipocampul. 

Estrogenul joacă un rol fundamental în neurobiologia îmbătrânirii, senescența endocrină și neuronală fiind în strânsă corelație prin mecanisme de feedback. Schimbările de dispoziție apar adesea în menopauză, alături de iritabilitate, putând fi cauzate de mediul de viață sau schimbările hormonale [3,6].

Rolul NADH – studii și cercetări

Producția de hormon feminin este, de asemenea, controlată de un similar tip de feedback. Din acest motiv, ovarele își ajustează propria rată de producție în timpul terapiei de substituție hormonală [1].

Întrebarea este: de ce celulele foliculare își ajustează ratele de producție de hormoni pe măsură ce crește vârsta? 

Este foarte probabil să le lipsească ATP, energia de care au nevoie pentru a continua sinteza hormonilor în cantităţi suficiente. NADH crește rata de producție de ATP de către celule și îmbunătățește simptomele menopauzei.

Studii din Austria și Elveția susțin aceste fapte, fiind sintetizate mai jos [1].

Coenzima-1 (NADH) îmbunătățește simptomele sindromului menopausal
Metode:
  • Populație: Femei cu vârsta între 45 și 65 de ani, care suferă de simptome de menopauză
  • Tratamentul de substituție hormonală sau fitohormonii au fost întrerupți
  • Administrare NADH: 10mg pe zi timp de 3 luni
  • 49 de femei (14 în Elveția, 35 în Austria) au observat îmbunătățiri semnificative în următoarele simptome:

            * severitatea bufeurilor

            * episoade depresive

            * oboseală cronică

            * afecțiuni ale somnului 

            * lipsa motivației

            * nervozitate

Într-un alt studiu efectuat de un medic ginecolog din Austria, 14 femei care au raportat simptome de menopauză au fost tratate cu NADH timp de o lună. Feedback-ul acestora este rezumat în tabelul următor [1].

Efectele NADH asupra femeilor peste 40 de ani 

PacientVârstaDozaObservații
L.H.491/1/0Îmbunătățiri pe plan fizic și psihologic, stare de spirit îmbunătățită
M.L.531/0/0Energie crescută, memorie îmbunătățită
T.N.472/1/0Libido normalizat, dispariția depresiei, mai puține simptome de menopauză
N.N.581/1/0O nouă perspectivă asupra vieții
S.E.551/1/0Simptome de epuizare scăzute, libido crescut
G.W.531/1/0Libido și concentrare îmbunătățite, apatia generală semnificativ scăzută
S.R.421/1/0Reducerea simptomelor menopauzei
H.H.472/0/0Libido normal
W.W.352/1/0Libido normal
G.R.631/1/0Scăderea transpirației, energie crescută, memorie îmbunătățită
L.W.621/0/0Motivație, energie, și concentrare îmbunătățite; creșterea poftei de viață
J.S.611/1/0Minte mai limpede, performanță mai bună și bunăstare crescută
J.K.541/1/0Creșterea libidoului, memorie îmbunătățită
H.G.761/1/0Forța crescută, nu se mai prăbușește, memorie îmbunătățită

Care sunt principalele tratamente pentru menopauză?

Menopauza nu necesită un anumit tratament medical, însă sunt adesea folosite tratamente pentru ameliorarea simptomelor și prevenirea ori gestionarea afecțiunilor cronice asociate. Tratamentul clasic pentru simptomele menopauzei se bazează pe echilibrarea lipsei hormonului sexual prin suplimentare cu hormoni exogeni. Acest terapie de substituție hormonală a fost utilizată de zeci de ani și a demonstrat că îmbunătățește starea mentală a multor femei.

Tratamentele sunt variate și pot include:

  • Terapia de substituție hormonală (HRT). Este terapia cel mai des folosită, ce presupune suplimentarea cu estrogeni pentru medierea simptomelor menopauzei și perimenopauzei. Acesta ameliorează bufeurile și ajută la prevenirea pierderii osoase, însă poate avea riscuri cardiovasculare și de dezvoltarea anumitor tipuri de cancer, dacă este utilizat pe termen prea lung. Există diferite metode de administrare (gel, spray, plasture, tablete implanturi), și diferite dozaje. Alături de estrogen poate fi administrat și progesteron (terapie combinată).
  • Estrogenul vaginal. Este folosit sub formă de tabletă sau cremă, eliberând cantități mici de estrogen care mai apoi sunt absorbite de țesuturi. Ameliorează disconfortul din timpul actului sexual și ajută în cazul unor simptome urinare. 
  • Testosteron, administrat în unele cazuri pentru restabilirea apetitului sexual, a dispoziției, și a nivelului de energie. Poate avea efecte nedorite, precum dezvoltarea acneei și creșterea nedorită a părului.
  • Tratamente non-hormonale: 
    • Antidepresive. Acestea sunt recomandate în doză mică și se utilizează în special  inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS). Rolul este de a ameliora tulburările de dispoziție sau a reduce bufeurile, atunci când estrogenul exogen nu poate fi folosit.
    • Gabapentina este un medicament adesea folosit pentru tratarea convulsiilor și ajută la reducerea bufeurilor. 
    • Clonidin, un medicament adesea utilizat pentru tratarea hipertensiunii arteriale.
    • Medicamente pentru prevenirea sau tratarea osteoporozei – ajută la reducerea pierderii osoase și a riscului de fracturi. Aici sunt incluse și suplimentele de vitamina D. 
    • Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) – ajută la îmbunătățirea stării de spirit și scăderea anxietății  [4,5].

Cu toate acestea, în ultimii ani, evaluările retrospective au descoperit că rata de apariție a cancerului de sân a fost semnificativă mai mare la femeile care au luat hormoni în mod regulat decât la cele care nu au folosit terapia hormonală [1].

În plus, producția de hormoni este reglată cu ajutorul unui mecanism de feedback. Cu alte cuvinte, organismul își ajustează propria producție de hormoni dacă este suplimentat cu hormon din exterior. Acest mecanism este motivul pentru care oprirea bruscă a terapiei cu hormoni poate avea consecințe semnificative. Ca atare, tratamentul trebuie oprit lent, cu reducerea treptată a dozei zilnice [1].

Concluzii | NADH și menopauza

Menopauza este o perioada dificilă din viața fiecărei femei. Modificările hormonale asociate tranziției pot afecta bunăstarea fizică, mentală, emoțională și socială. Deși anumiți factori influențează sănătatea unei femei ce intră în  perimenopauză, precum antecedentele de sănătate, stilul de viață și mediul, simptomele se manifestă în mod variat de la o persoană la alta și pot perturba viața personală și profesională. 

Din acest motiv este importantă susținerea sănătății și bunăstării femeilor, fie prin tratamente clasice, fie prin suplimente ce susțin organismul de-a lungul tranziției. NADH susține metabolismul energetic și ameliorează simptomele menopauzei, promovând calitatea vieții.

Pentru mai multe informații despre impactul NADH în diverse afecțiuni, vizitați:

Referințe

  1. Birkmayer, GD (2009). Nadh, the biological hydrogen: The secret of our life energy. Basic Health Publications. 
  2. World Health Organization. (n.d.-b). Menopause. World Health Organization. Available from: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/menopause 
  3. U.S. Department of Health and Human Services. (n.d.). What is menopause? National Institute on Aging.Available from: https://www.nia.nih.gov/health/what-menopause NHS. (n.d.). NHS choices. https://www.nhs.uk/conditions/menopause/treatment/ 
  4. U.S. Department of Health and Human Services. (n.d.). Menopause treatment. Available from: https://www.nhs.uk/conditions/menopause/treatment/
  5. Mayo Foundation for Medical Education and Research. (2023a, May 25). Menopause. Mayo Clinic.Available from: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/diagnosis-treatment/drc-20353401
  6. Morrison JH, Brinton RD, Schmidt PJ, Gore AC. Estrogen, menopause, and the aging brain: how basic neuroscience can inform hormone therapy in women. J Neurosci. 2006 Oct 11;26(41):10332-48. doi: 10.1523/JNEUROSCI.3369-06.2006. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *