NADH

NADH și creșterea nivelului de dopamină – există o corelație?

NADH și creșterea nivelului de dopamină

Keywords: NADH și creșterea nivelului de dopamină, adrenalină, neurotransmițători

Ce este NADH?

Profesorul George Birkmayer, Dr. med & Dr. chem., specialist în biochimie, medicină, biologie celulară și chimie medicală, este cel care a descoperit efectul terapeutic al NADH (coenzima 1).

NADH este produs în celule din molecule simple precum zaharuri și aminoacizi și catalizează mai mult de 1000 de reacții metabolice din diverse țesuturi și organe. NADH se regăsește în toate celulele plantelor și animalelor, fapt pentru care poate fi preluat din alimentație, în special din carne sau pește. Totuși, mare parte din NADH este distrus în procesul de gătire precum și de acidul gastric [1].

NADH este implicat in mecanismul ATP (adenozin trifosfat), sursa primara de energie a celulelor. Din acest motiv, suplimentarea cu NADH are un rol pozitiv în creșterea energiei fizice, psihice, și reglarea proceselor fiziologice ale organismului. Mai mult, NADH stimulează producția de adrenalină și dopamină, neurotransmițători cu rol în homeostazia celulară [1].

Ce este dopamina?

Dopamina este un neurotransmițător implicat în sistemul de recompensă al creierului [2]. Este produsă în substantia nigra, zona tegmentală ventrală și hipotalamusul creierului [3].

Dopamina are rol în:

  •   învăţare şi atenţie
  •   dispozitie
  •   circulaţie
  •   ritm cardiac
  •   funcția rinichilor
  •   funcția vaselor de sânge
  •   somn
  •   procesarea durerii
  •   libido
  •   tonus muscular
  •   apetit alimentar [1,2].

Neuronii din regiunea bazală a creierului produc dopamină printr-un proces în două etape:

  1. Aminoacidul tirozină este transformat într-un alt aminoacid, numit L-DOPA.
  2. L-DOPA este transformat enzimatic în dopamină [2].

Disfunctiile dopaminei pot cauza diverse afectiuni. De exemplu, un deficit de dopamină provoacă o rigidizare a mișcărilor, semn distinctiv al bolii Parkinson. De asemenea, deși serotonina este principalul neurotransmițător implicat în mecanismul depresiei, o cantitate insuficientă de dopamină poate afecta starea de spirit și duce la diminuarea concentrării [2]. 

Disfuncția dopaminergică este în strânsă legătură cu stresul oxidativ. Din acest motiv, compușii antioxidanți au un rol important în reglarea dopaminei și a efectelor cauzate de depleția acesteia în organism [3]. 

Alte afecțiuni cauzate de disfuncția dopaminei includ:

  • Tulburările de concentrare – ADHD ( deficiență de dopamină)
  • Depresia (deficiență de dopamină)
  • Tulburarea bipolară (simptomele de depresie sunt cauzate de o diminuare a dopaminei, iar cele de manie de un exces de dopamină)
  • Schizofrenia (unele simptome sunt cauzate de un exces al neurotransmițătorului, pe când altele de o deficiență.; simptomatologia e în strânsă legătură cu zonele creierului unde se eliberează dopamina):

o   Un nivel scăzut duce la: slăbirea memoriei de lucru, diminuarea plăcerii, probleme cu vorbirea și procesarea vorbirii, retragere socială. Acestea sunt cunoscute drept simptome „negative” ale bolii, deoarece sunt legate de o diminuare a funcțiilor creierului.

o   Un nivel crescut duce la: delir și halucinații. Acestea sunt cunoscute drept simptome „pozitive”, deoarece nu apar la oamenii sănătoși.

  • Adicția – anumite droguri cauzează eliberarea a cantități masive de dopamină, iar altele simulează prezența unei cantități mai mari de neurotransmițător decât cea existentă. Din acest motiv, odată cu întreruperea substanței, pot apărea simptome specifice deficienței de dopamină [4].

NADH și creșterea nivelului de dopamină

NADH stimulează producția de adrenalină și dopamină, iar efectele sale au fost relevate inclusiv în celulele nervoase izolate. În mediile de cultură celulare unde a fost adăugat NADH, s-a observat o creștere a producției dopaminei de 6 ori comparativ cu concentrația inițială. Mai mult, NADH a produs o creștere cu 70% în activitatea tirozin hidroxilazei, enzima responsabilă de biosinteza dopaminei [5].

Alte cercetări pe animale din universități din Paris au arătat faptul că injectarea zilnică cu NADH determina creșterea concentrației de dopamină și noradrenalină în anumite părți ale creierului [1].

Neurotransmițătorii sunt mediatori chimici ce transmit una dintre următoarele acțiuni:

  • Excitatoare: Declanșează transmiterea mesajului către următoarea celulă.

o   E.g. glutamatul, epinefrina și norepinefrina.

  • Inhibitoare: Blochează sau împiedică transmiterea mesajului chimic mai departe.

o   E.g. Acidul gamma-aminobutiric (GABA), glicina și serotonina.

  • Modulatoare: Influențează efectele altor mesageri chimici și ajustează modul în care celulele comunică prin sinapse [6].

NADH are un impact pozitiv asupra funcțiilor coordinate de dopamină și adrenalină, incluzând:

  • mișcarea
  • coordonarea
  • forța fizica
  • concentrarea
  • starea de spirit
  • funcția de reproducere [1].

Dopamina are un rol marcant și în:

NADH crește nivelele de dopamină din sânge și în cazul oamenilor sănătoși. Un studiu pe atleți profesioniști a demonstrat că o doză de 5mg de NADH în formă de tabletă, zilnic, pe o perioadă de 4 săptămâni, crește concentrația cu 50% din sânge a L-DOPA, precum și nivelul de noradrenalină [1].

Concluzii

Neurotransmițătorii sunt mesagerii chimici ai corpului ce transportă mesaje de la o celulă nervoasă către următoarea celulă nervoasă, musculară sau glandulară [6]. Aceștia prezintă un rol vital în homeostazia organismului. NADH ajută la sintetizarea dopaminei, precum și a altor neurotransmițători vitali, reglând funcțiile fiziologice. Astfel, NADH crește nivelul de energie și capacitatea cognitivă.

Acest supliment alimentar are un nivel de siguranță ridicat și nu prezintă interacțiuni cu medicațiile clasice.

Pentru mai multe informații despre NADH, vizitați:

Referințe

  1.  Birkmayer, GD (2009). Nadh, the biological hydrogen: The secret of our life energy. Basic Health Publications. 
  2. Watson S (2021). Dopamine: The pathway to pleasure. Harvard Health. Retrieved April 5, 2023, from https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/dopamine-the-pathway-to-pleasure
  3. Juárez Olguín H, Calderón Guzmán D, Hernández García E, Barragán Mejía G. The Role of Dopamine and Its Dysfunction as a Consequence of Oxidative Stress. Oxid Med Cell Longev. 2016;2016:9730467. doi: 10.1155/2016/9730467.
  4. What is dopamine? Mental Health America. (n.d.). Retrieved April 5, 2023, from https://mhanational.org/what-dopamine
  5. K, Storga D, Birkmayer GD, Möller R, Tarfeit E, Horejsi R, Reibnegger G. NADH stimulates endogenous dopamine biosynthesis by enhancing the recycling of tetrahydrobiopterin in rat phaechromocytoma cells.” Biochimica et Biophysica Acta 1997; 1361: 59-65.
  6.  Neurotransmitters: What they are, functions & types. Cleveland Clinic. (n.d.). Retrieved April 5, 2023, from https://my.clevelandclinic.org/health/articles/22513-neurotransmitters 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *