Fără categorie

NADH și vederea: NADH Vision

NADH Vision

Keywords: NADH Vision, vedere, tulburări de vedere

NADH și vederea | Introducere 

NADH Vision este un supliment alimentar revoluționar care ajută vederea [1]. Afecțiunile oculare sunt des întâlnite, majoritatea oamenilor experimentând cel puțin una de-a lungul vieții. Prevalența lor este așa de mare încât la nivel global există mai mult de un miliard de oameni cu o deficiență de vedere [2]. Acest fapt are un impact semnificativ, deoarece în absența detectării timpurii, diminuarea vederii poate reduce capacitatea de muncă și calitatea vieții. 

Tulburările de vedere afectează persoanele de orice vârstă, dar sunt întâlnite în special la cei peste 50 de ani. Prezența unor tulburări de vedere la copii poate afecta parcursul lor educațional, iar la adulți este asociată cu rate mai mari de depresie [2].

Dintre afecțiuni, cataracta și erorile de refracție necorectate sunt considerate principalele cauze ale deficienței vederii, însă există și alte probleme precum:

  • Degenerescență maculară legată de vârstă
  • Glaucomul
  • Retinopatia diabetică
  • Traumatismele oculare
  • Bolile infecțioase [2]. 

NADH Vision | Studii clinice

Ca parte a unui test pentru a evalua eficiența NADH pentru îngrijirea ochilor, cinci pacienți au fost tratați cu NADH Vision pe o perioadă de patru săptămâni. Pacienții au luat o capsulă cu 450mg L-arginină și 10mg NADH Vision de trei ori pe zi, cu aproximativ o jumătate de oră înainte de mese. Creșterea presiunii intraoculare cu sau fără modificări ale pupilelor și/sau obstrucții ale câmpului vizual au fost criterii esențiale la selectarea pacienților, precum și prezența factorilor de risc pentru glaucom periferic [1].

Experimentul a testat:

  • Indicatorii oftalmologici ai vederii la distanță
  • Indicatorii vederii la apropiere
  • Presiune intraoculară 
  • Acuitatea vizuală la amurg
  • Sensibilitatea la lumină.

Aceste valori au fost evaluate la început, după 14 zile de utilizare și la sfârșitul experimentului (după 28 de zile). Alți parametrii evaluați au fost:

  • Tensiunea arterială sistolică și diastolică
  • Perimetria statică automatică
  • Potențialului evocat vizual
  • Performanța cognitivă
  • Variabilitatea ritmului cardiac [1].

S-a observat imbunătățirea vederii, ameliorararea modificărilor câmpului vizual atât la adâncimea defectelor liniei mediane cât și la modelul de abatere standard. În ceea ce privește potențialul evocat vizual, aceasta a fost îmbunătățit la opt ochi și au existat modificări clare ale latenței la nouă ochi. Vedere la amurg a fost modificată pentru toți ochii, iar sensibilitatea la lumină la 80% dintre ochi. Îmbunătățiri vizibile s-au observat și în performanța cognitivă după administrarea de NADH Vision. A existat o reducere marcantă a timpului de reacție la stimuli, un semn de vigilență și performanță cognitivă crescută [1].

Chiar și anumiți parametri cardiovasculari s-au îmbunătățit semnificativ. Toate valorile echilibrului cardiovascular au fost normale după administrarea NADH. Variabilitatea ritmului cardiac s-a normalizat și ritmul cardiac mediu, precum și tensiunile arteriale sistolice și diastolice au scăzut. Fracția de ejecție a inimii s-a îmbunătățit și a existat o reducere a rezistenței vasculare periferice (elasticitate) a arterelor [1].

Profesorul Alexandra Lazuk de la Universitatea de Stat Tula din Rusia a tratat 21 de pacienți cu afecțiuni diferite cu produsul combinat NADH + L-arginina (NADH Vision). Rezultatele sunt rezumate în Tabelul 1 [1].

Tabel 1. Rezultatele studiului
*Sindromul sau boala Sjögren se manifestă prin modificări morfologice ale glandelor lacrimale și salivare. Principalele simptome sunt uscarea ochilor si a gurii.

Cele mai comune tulburări de vedere

Toți oamenii pot experimenta probleme cu vederea. Fie că realizăm asta atunci când nu putem citi un afiș aflat la distanță sau avem probleme în a ne focaliza privirea pe un meniu, acestea ne afectează viața de zi cu zi. Mai jos sunt prezentate câteva dintre cele mai comune afecțiuni vizuale.

  • Tulburările de refracție: Afecțiuni ale ochilor des întâlnite, acestea apar când o persoană nu își poate focaliza vederea. Cele mai cunoscute sunt: (1) Miopia (tulburare de vedere la apropiere), (2) Hipermetropia (tulburare de vedere la distanță), (3) Astigmatismul (cauzat de curbarea excesivă a corneei), (4) Presbiopia (dificultate în a citi și a vedea la distanță mică). Acestea pot fi tratate cu ochelari sau prin operație.
  • Cataracta: Este o tulburare a cristalinului, ce reprezintă principala cauza a pierderii vederii și apare adesea cu îmbătrânirea. Simptomele includ pierderea vederii centrale, apariția de zone neclare sau ondulate în vederea centrală, druse. Cataracta poate apărea la orice vârstă și poate fi prezentă chiar la naștere. Poate fi tratată printr-un transplant pentru a permite ochilor să focalizeze lumina mai ușor și să se adapteze mai ușor la diverse distanțe. Deși tratamentul este disponibil pe scară largă, barierele de acces împiedică mulți oameni să primească tratamentul adecvat. 
  • Glaucomul: Apare ca o consecință a creșterii presiunii intraoculare odată cu vârstă și, în lipsa tratamentului, poate provoca afecțiuni ireparabile ale nervilor ce ajung în retină și a nervului optic, ducând la orbire. Sunt cunoscute două tipuri majore (1) cu unghi deschis și (2) cu unghi închis. În cazului primului tip nu există simptome vizibile, iar în cazul celui de-al doilea, apare vederea încețoșată, cercuri multicolore în jurul surselor de lumină, durere a ochilor și capului și pierderea bruscă a vederii. 
  • Retinopatia diabetică: Apare la pacienții diabetici și afectează funcțiile retinei. Poate duce la pierderea permanentă a vederii, iar simptomele includ: vedere încețoșată, probleme cu vederea de noapte, pierderea vederii centrale, zone neclare sau ondulate în vederea centrală, druse. Aceasta afectează de obicei ambii ochi și poate fi gestionată prin controlul glicemiei, al tensiunii arteriale și al lipidelor. Diagnosticul precoce și tratamentul în timp util reduc riscul pierderii vederii. Totuși, până la 50% dintre pacienți sunt diagnosticați prea târziu pentru că tratamentul să fie eficient.
  • Detașarea retinei: Presupune separarea stratului sensibil la lumină al retinei de stratul de dedesubt. Potențialele cauze sunt: miopia, genetică, accidente traumatice, diabetul, istoric de operații ale retinei. Simptomele includ: vedere încețoșată și umbre sau zone mai închise la culoare în câmpul vizual.
  • Degenerescența maculară (legată de vârstă): Se manifestă prin pierderea vederii centrale și apariția de zone neclare sau ondulate în aceasta. Afectează partea centrală a retinei care permite ochiului să vadă detalii fine, fiind cunoscute două forme – umedă și uscată. Forma umedă apare cu sângerări, scurgeri și cicatrici ale vaselor de sânge care provoacă leziuni și duc la pierderea rapidă a vederii centrale. Un simptom precoce este atunci când liniile drepte par ondulate. Forma uscată apare atunci când macula se subțiază în timp, că parte a procesului de îmbătrânire, încețoșând treptat vederea centrală. Este mai frecventă și reprezintă 70-90% din cazuri, progresând mai lent. Degenerescență maculară este principala cauză de afectare permanentă a citirii și a vederii fine sau de aproape în rândul persoanelor cu vârsta de 65 de ani și peste.
  • Ambliopia: Denumită și „ochi leneș”, este cea mai frecventă cauză a tulburărilor de vedere la copii. Vederea unuia dintre ochi este redusă, deoarece ochiul și creierul nu funcționează împreună în mod corespunzător. Ochiul arată normal, dar creierul favorizează folosirea celuilalt ochi. Condițiile care duc la ambliopie includ strabismul și alte afecțiuni oculare, cum ar fi cataracta. Cu excepția tratamentului efectuat în copilăria timpurie, ambliopia persistă de obicei până la vârsta adultă și este cea mai frecventă cauză de afectare permanentă a vederii cu un singur ochi în rândul copiilor și adulților tineri și de vârstă mijlocie. Aproximativ 2%-3% din populație suferă de ambliopie.
  • Strabismul: presupune un dezechilibru în poziționarea celor doi ochi, fiind cauzat de o lipsă de coordonare între aceștia. Drept urmare, ochii privesc în direcții diferite și nu se concentrează simultan pe un singur punct. Problema este prezentă la naștere sau la scurt timp după naștere (strabism congenital) în mai mult de jumătate din cazuri.  Consecința este o percepție redusă sau absentă a adâncimi, iar creierul poate învăța să ignore informația de la un ochi, provocând pierderea permanentă a vederii în acesta.
  • Orbire: Poate apărea din cauza unor probleme netratate ale ochilor, reprezentând pierderea totală a vederii în unul sau ambii ochi [3,4,5].

Afecțiunile vizuale: Importanța prevenției 

Există câteva elemente ce merită considerate pentru a asigura o sănătate mai bună a ochilor: 

  1. Alimentația: acizii grași omega-3, zincul, vitaminele C și E și luteina ajută la prevenirea problemelor de vedere (e.g., cataractă, degenerarea maculară). Mai mult, o alimentație sănătoasă previne riscul de boli asociate, precum diabetul de tip II, care poate duce la orbire [3]. 
  2. Evitarea fumatului: Acesta poate crește riscul de cataractă, degenerescență maculară și leziuni ale nervului optic. 
  3. Utilizarea ochelarilor de soare: Utilizarea lor protejează de razele ultraviolete (UV) – UVA și UVB-, prevenind cataracta și degenerescența maculară.
  4. Folosirea ochelarilor de protecție la locul de muncă și în timpul anumitor sporturi 
  5. Folosirea lentilelor speciale pentru ecranul computerului pentru a previn oboseala ochilor. De asemenea, sunt importante pauzele la fiecare 20 de minute de la privitul la un ecran.
  6. Vizitarea cu regularitate a medicului oftalmolog pentru detectarea timpurie a simptomelor afecțiunilor oculare [6].

Prevenirea afecțiunilor vizuale reprezintă o prioritate pentru menținerea unei vieți sănătoase și a unei funcționări optime. Vederea are impact direct asupra calității vieții, iar evitarea problemelor de vedere duce la menținerea independenței pe termen lung, susținând desfășurarea activităților cotidiene. Este important să conștientizăm impactul semnificativ al  prevenției în domeniul sănătății oculare și să acordăm atenție sporită îngrijirii ochilor.

NADH Vision | Concluzii 

Problemele vizuale reprezintă o provocare majoră pentru toate categoriile de vârstă și constituie una dintre cele mai răspândite afecțiuni. Impactul lor se resimte nu doar asupra sănătății oculare, ci și asupra calității vieții, existând consecințe semnificative și în planul psihologic (sentimente de izolare, anxietate și depresie) și social, precum dificultăți în menținerea relațiilor personale și profesionale. Din punct de vedere fizic, afectarea vederii poate duce la dificultăți în îndeplinirea activităților de zi cu zi, precum cititul, condusul, sau recunoașterea fețelor. Mai mult, problemele de vedere pot contribui la riscul de accidente și leziuni. 

Cu toate acestea, multe dintre problemele vizuale pot fi prevenite sau gestionate eficient printr-un stil de viață sănătos și prin efectuarea regulată a examenelor oftalmologice. Prevenirea și gestionarea acestora contribuie la menținerea sănătății ochilor, dar are și un impact pozitiv asupra calității generale a vieții. 

NADH Vision este un supliment sigur și eficient pentru prevenirea și tratamentul afecțiunilor vederii [1]. NADH este o coenzimă esențială implicată în producția de energie celulară. Ochiul, fiind un organ cu o activitate metabolică ridicată, depinde de o producție de energie pentru a-și menține funcționarea normală. Un nivel adecvat de NADH pot contribui la optimizarea proceselor de energie celulară și metabolice în ochi, influențând sănătatea vizuală. 

Pentru mai multe informații despre impactul NADH în diverse afecțiuni, vizitați:

Referințe

  1. Birkmayer, GD (2009). Nadh, the biological hydrogen: The secret of our life energy. Basic Health Publications. 
  2. World Health Organization. (n.d.). Eye care, vision impairment and blindness. World Health Organization. https://www.who.int/health-topics/blindness-and-vision-loss 
  3. Sitespring. (2018, April 25). 5 most common eye problems in adults. Coastal Eye. https://coastaleye.com/5-common-eye-problems-adults/ 
  4. Eye problems in adults and children. Prevent Blindness. (2022, October 10). https://preventblindness.org/eye-problems-adults-children/ 
  5. World Health Organization. (n.d.-a). Blindness and vision impairment: Refractive Errors. World Health Organization. https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/blindness-and-vision-impairment-refractive-errors
  6. WebMD. (n.d.). 6 tips for eye health and maintaining good eyesight. WebMD. https://www.webmd.com/eye-health/good-eyesight 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *