Keywords: articulații, NADH, NADH arthros, sănătatea articulațiilor
Introducere | NADH și sănătatea articulațiilor
Cartilajul din articulații oferă protecție și asigură lipsa fricțiunii între oase. Nefiind alimentat cu sânge, acesta primește substanțele nutritive prin lichidul sinovial, în cantități limitate. Astfel, celulele se regenerează foarte lent, deoarece oxigenul sangvin este necesar pentru regenerarea celulelor [1].
Aproximativ 1,71 miliarde de persoane din lume suferă de afecțiuni musculo-scheletice, principala cauză de invaliditate la nivel mondial [2].
Afecțiunile musculo-scheletice și articulare limitează în mod semnificativ mobilitatea și dexteritatea, ducând, în timp, la niveluri mai scăzute de bunăstare și la o capacitate redusă de a participa în societate. Din cauza creșterii și îmbătrânirii populației, numărul persoanelor care trăiesc cu aceste afecțiuni și cu limitări funcționale asociate este în creștere rapidă [2].
După cum arată un studiu al Departamentului de Medicină Sportivă din cadrul Universității din Freiburg, nicotinamid adenin dinucleotidul (NADH), forma biologică a hidrogenului regăsită în fiecare celulă a organismului, leagă oxigenul în țesut de două ori mai repede decât alți compuși, susținând regenerarea organismului [1].
Pe baza acestei observații, s-a dezvoltat NADH ARTHROS, un compus din NADH (coenzima 1) și substanțele regeneratoare ale cartilajului, glucozamina și condroitina. Glucozamina este necesară pentru construirea și repararea cartilajului, iar condroitina protejează cartilajul de uscare și îi conferă elasticitatea. NADH crește aportul de oxigen către țesuturi și îmbunătățește astfel regenerarea celulelor cartilaginoase [1].
NADH ARTHROS asigură sănătatea articulațiilor si are trei beneficii principale (Figura 1).
NADH ARTHROS | Studii de caz
NADH ATHROS are un efect semnificativ pentru pacienții cu diverse afecțiuni articulare, precum reiese de diverse studii de caz.
Cazul 1: Primul caz este reprezentat de un pacient 75 de ani, cu durere extinsă la ambele articulații ale genunchiului și soldurilor care necesită utilizarea regulată a medicamentelor pentru durere. O tomografie computerizată realizată în 2010 a evidențiat lipsa cartilajelor în genunchi și șolduri. În mai 2011 pacientul a început să utilizeze NADH ARTHROS, iar după 8 săptămâni nu a mai raportat durere și prezenta mobilitate articulară mult îmbunătățită [1].
Cazul 2: O pacientă 45 de ani, medic și maratonist a început să experimenteze dureri la ambii genunchi în aprilie 2011, dureri care îi limitau capacitatea de a merge sau a alerga. La opt săptămâni după administrarea NADH ARTHROS pacienta a putut să alerge din nou.
Cazul 3: O pacientă de 76 ani, s-a prezentat cu osteoartrită la șolduri și genunchi, însoțite de simptome de durere și rigiditate extremă. Doar patru săptămâni de administrare NADH ARTHROS (3 capsule/zi), sănătatea articulațiilor s-a imbunatatit, durerea a dispărut și mobilitatea în șolduri s-a normalizat.
Cazul 4: Pacienta, 65 de ani, avea o lipsă de cartilaj la genunchiul drept și suferea de durere extremă când stătea în picioare sau mergea. Soțul pacientului era specialist în ortopedie și dorea că soția lui să facă înlocuire de genunchi, însă aceasta a refuzat. La șase săptămâni după administrarea NADH ARTHROS, pacienta nu avea dureri și putea să meargă normal [1].
Aceste studii de caz subliniază importantă NADH în a asigura sănătatea articulațiilor.
Sănătatea articulațiilor | Afecțiunile articulațiilor
Aparatul locomotor cuprinde mușchii, oasele, articulațiile și țesuturile conjunctive adiacente. Deficiențele musculo-scheletice includ peste 150 de afectiuni acute sau cronice caracterizate prin durere (adesea persistentă) și limitarea mobilității și dexterității. Acestea pot reduce capacitatea de munca și de a participa la viața socială și pot apărea atât în copilărie, cât și la vârste înaintate. De asemenea, pot debuta brusc pe o scurtă durată (e.g., fracturile, entorsele și luxațiile) sau pot afecta pacientul pe termen lung (durerea lombară cronică primară și osteoartrita) și se pot categoriza în afecțiuni inflamatorii și non-inflamatorii [2, 3].
Afecțiunile musculo-scheletice au impact asupra:
- Articulațiilor (osteoartrita, artrita reumatoidă, artrita psoriazică, guta, spondiloartrita)
- Oaselor (osteoporoza, osteopenia, fracturile traumatice)
- Mușchilor (sarcopenia)
- Mai multor zone sau sisteme ale corpului (afecțiunile dureroase regionale și răspândite – fibromialgia-, bolile inflamatorii -lupusul eritematos sistemic sau amputarea ca urmare a unui traumatism-) [2].
Dintre afecțiunile articulațiilor, cele mai cunoscute sunt descrise mai jos.
Osteoartrita este o boală articulară degenerativă, reprezentând cel mai frecvent tip de artrită și implică o degradare lentă a cartilajului articular, ceea ce provoacă durere, inflamație și reducerea amplitudinii de mișcare. Osteoartrita are și o componentă genetică și afectează toți adulții într-o măsură mai mică sau mai mare odată cu înaintarea în vârstă [3,4].
Bursita este o inflamație a sacilor de lichid din articulații care reduc frecarea dintre oase și țesuturile moi. Bursita poate provoca mobilitate redusă, durere în apropierea unei articulații, umflături și sensibilitate. Apare mai degrabă la adulți și este mai întâlnită la femei [3,4].
Guta este o formă de artrită inflamatorie care apare ca urmare a acumulării de acid uric, cu acumularea de cristale ascuțite în jurul articulațiilor, ceea ce provoacă durere și inflamație. O criză de gută poate dura 1-2 săptămâni, iat tratamentul poate include modificări ale dietei și ale stilului de viață, medicamente și tratarea oricăror afecțiuni de sănătate subiacente [4].
Tulburările reumatice sunt afecțiuni cu impact asupra articulațiilor, tendoanelor, mușchilor, ligamentelor și oaselor. Un exemplu este artrita reumatoidă, o afecțiune autoimună care provoca durere și inflamații și apare mai des la persoanele în vârstă. Aceasta afectează articulațiile de pe ambele părți ale corpului, în principal cele ale degetelor, încheieturilor și genunchilor. Mai mult, are simptome generalizate, precum oboseala cronică și anemie [3,6].
Tendinita (inflamația unui tendon), pot apărea din cauza mișcărilor repetitive asupra unei articulații, cauzând dureri care se pot agrava cu activitatea fizică, afectând în mod obișnuit sportivii [4].
Lupus sistemic eritematos este o afecțiune autoimună în care sistemul imunitar atacă propriile țesuturi și organe, cauzând durere și în care este afectată de colagen din țesuturile conjunctive [3,4].
Boala Sjögren este o altă afecțiune autoimună. Simptomele pot include dureri articulare și musculare, oboseală, uscăciunea pielii și a gurii, o gamă largă de efecte neurologice, inclusiv disfuncții ale sistemului nervos autonom [4].
Fibromialgia reprezinta o afecțiune reumatismală care provoacă dureri răspândite în tot corpul și rigiditate [4].
Afecțiunile traumatice sunt de origine non-inflamatorie, și includ entorsele, fracturile, dislocarile, precum și ruperea ligamentelor și a tendoanelor [3].
Sănătatea articulațiilor | Prevenție și gestionare
În medierea impactului afecțiunilor musculo-scheletice și articulare, prevenția este foarte importantă. Pentru această sunt importante câteva considerații:
- Încălzirea înainte de a începe activitățile repetitive, statice sau prelungite.
- Pauzele frecvente din orice postură susținută la fiecare 20-30 de minute
- Oprirea activității ori de câte ori apare durere
- Recunoașterea semnelor timpurii ale procesului inflamator
- Folosirea atelelor și suporturilor pentru încheieturi [5].
Managementul afecțiunilor articulare poate fi un proces de durată, deoarece presupune luarea în considerare mai multor aspecte și necesită implicarea și asistența mai mulți specialiști. Cu toate acestea, este crucial ca problema să nu fie neglijată, întrucât acestea pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții și pot necesita intervenții specializate pentru gestionare și ameliorare.
Opțiunile de gestionare a afecțiunilor articulare includ:
- Medicația – în special medicamente anti-inflamatorii nesteroidiene
- Exerciții de mișcare, mobilitate, întărire
- Exerciții posturale
- Masaj
- Atelaj
- Managementul durerii
- Utilizarea echipamentelor de adaptare
- Psihoterapie cognitiv-comportamentală pentru gestionarea durerii și a stresului
- Pierderea în greutate [5, 6].
NADH ARTHROS pentru sănătatea articulațiilor | Concluzii
Afecțiunile musculo-scheletice sunt, de asemenea cei mai mari contribuitori la nevoia de servicii de reabilitare la nivel global. Mai mult, acestea coexistă adesea cu diverse boli cronice, precum cele cardiovasculare și pot duce la un risc mai mare de a dezvoltă probleme de sănătate mintală [2]. Din acest motiv, este important că acestea să fie cunoscute, prevenite și adresate din timp.
Îmbogățit cu vitamina C, vitamina D și săruri de magneziu, NADH ARTHROS este o soluție inovatoare pentru a menține sănătatea articulațiilor. Această formulă nu doar susține articulațiile, oferă beneficii semnificative pentru mobilitate și confort, îmbunătățind calitatea vieții. NADH ARTHROS este un aliat puternic în promovarea funcționării articulațiilor în mod optim, contribuind la un stil de viață activ și sănătos.
Pentru mai multe informații despre impactul NADH în diverse afecțiuni, vizitați:
Referințe
- Birkmayer, GD (2009). Nadh, the biological hydrogen: The secret of our life energy. Basic Health Publications.
- World Health Organization. (n.d.). Musculoskeletal health. World Health Organization. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/musculoskeletal-conditions
- Encyclopædia Britannica, inc. (n.d.). Joint disease. Encyclopædia Britannica. https://www.britannica.com/science/joint-disease
- MediLexicon International. (n.d.). Joint disorders: Types, treatments, and more. Medical News Today. https://www.medicalnewstoday.com/articles/joint-diseases
- Preventing musculoskeletal disorders and repetitive strain injuries. Ergonomics. (2023, October 6). https://ergonomics.ucla.edu/injuries-and-prevention/preventing-msd-rsi
- Centers for Disease Control and Prevention. (2022, July 5). Arthritis and joint pain management. Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/arthritis/pain/joint-pain-management.htm