Fără categorie

NADH și obezitatea

NADH si obezitatea

Keywords: NADH, obezitate, supraponderal

Introducere | NADH și obezitatea

Nicotinamid adenin dinucleotidul (NADH) este forma biologică a Hidrogenului obținut din alimentația zilnică. Carbohidrații, proteinele și grăsimile sunt descompuse în zahăr, aminoacizi și acizi grași, fiind apoi metabolizați în continuare. Atomii de hidrogen din molecula de glucoză sunt transferați la coenzima NAD, ceea ce produce NADH. NADH este absorbit de mucoasa orală și intestinală și preluat în fluxul sanguin, fiind mai apoi distribuit către organe și țesuturi, ducând la sinteza de adenozin trifosfat (ATP), sursa primară de energie [1]. 

Excesul de greutate (obezitatea) apare atunci cand mult prea multe calorii sunt ingerate și prea puține sunt folosite, astfel că excesul de calorii este stocat în organism sub formă de țesut adipos. Acesta prezintă un risc pentru sănătate și se evaluează în funcție de indicele de masă corporală (IMC). IMC reprezintă greutatea unei persoane în kilograme împărțită la pătratul înălțimii în metri (Figura 1) [2, 3].

Figura 1. Interpretare IMC

Obezitatea poate fi împărțită în categorii:

Clasa 1: IMC între 30 și < 35

Clasa 2: IMC de la 35 la < 40

Clasa 3: (Obezitate severă): IMC 40 [3].

Persoanele supraponderale au dificultăți în a face mișcare, singura modalitate de a arde excesul de calorii, deoarece nu au energie. Cu ajutorul comprimatelor NADH, este posibilă reducerea surplusului de greutate fără schimbarea regimului alimentar, prin obținerea de mai multă energie. Aceasta este o modalitate sănătoasă și naturală de a pierde din greutate și de a reduce riscul diferitelor boli [1]. 

Studii NADH

Pacienții supraponderali au raportat mai multă energie și poftă de mâncare scăzută după administrarea de NADH timp de câteva săptămâni. Rezultatele studiilor clinice au evidențiat o pierdere semnificativă în greutate de 2,5 kg în patru săptămâni la administrarea a 10mg de NADH pe zi [1].

De asemenea, NADH scade nivelul colesterolului. Acest lucru a fost demonstrat în cadrul unui studiu dublu-orb pe animale realizat la renumita Universitate Georgetown din Washington. La două luni după administrarea zilnica a 5mg de NADH, nivelul total al colesterolului și cantitatea de colesterol LDL s-a redus cu aproximativ 30% la grupul de studiu [4, 1]. 

Aceste rezultate au fost confirmate la centrul de cercetare al companiei Numico din Olanda, companie care produce faimoasa mâncare pentru copii Milupa. În cadrul unui studiu animalele au primit zilnic, timp de opt săptămâni, câte un comprimat cu 5mg de NADH. La final, nivelul total de colesterol a scăzut în medie cu 10%. Această coenzimă este una dintre cele mai bune modalități de reducere a colesterolului și, fiind o substanță biologică, nu prezintă efecte secundare [1].

Medicamentele pentru scăderea colesterolului suprimă și Coenzima Q10 (Co-Q10). O lipsă severă de Co-Q10 poate duce la moartea celulelor și, prin urmare, la deteriorarea țesuturilor. Din acest motiv, la administrarea medicamentelor pentru scăderea colesterolului, Co-Q10 ar trebui întotdeauna să fie luat și ca supliment alimentar.

Capacitatea antioxidativă a NADH a fost studiată la Universitatea din Graz. În cadrul unui studiu dublu-orb, placebo controlat, efectuat pe 37 de studenți sănătoși, au fost evaluați anumiți parametri ai proceselor de oxidare, cum ar fi nivelul de malondialdehidă din sânge înainte și după administrarea de NADH. Cu cât mai multă malondialdehidă este detectată în sânge, cu atât mai puternică este oxidarea lipidelor din țesuturi. După administrarea NADH, nivelul de malondialdehidă scade rapid. De asemenea, oxidarea colesterolului LDL, unul dintre factorii declanșatori ai arteriosclerozei, a fost semnificativ redusă  după administrarea de NADH [5, 1].

Care sunt efectele obezității asupra sănătății?

Excesul de greutate diminuează aproape toate aspectele sănătății, crescând riscul mai multor boli debilitante și mortale. Acest proces are loc fie prin stresul mecanic de a purta kilograme în plus, fie prin modificări complexe ale hormonilor și metabolismului [6].

  • Diabetul de tip 2 este afecțiunea cea mai puternic influențată de greutatea corporală.
  • Afectiuni cardiovasculare: Pe măsură ce IMC crește, cresc și tensiunea arterială și colesterolul, glicemia și inflamația, determinând un risc crescut de boli coronariene, accident vascular cerebral și deces.
  • Boala coronariană: Numeroase studii au demonstrat o asociere directă între excesul de greutate corporală și boala coronariană.
  • Accidentul vascular cerebral (AVC)
  • Reproducerea: Obezitatea afectează reproducerea în toate stadiile ei, de la activitatea sexuală la concepție, crescand rata de infertilitatea ovulatorie, riscul de avort spontan timpuriu și tardiv, diabet gestațional, riscul de preeclampsie, complicații în timpul travaliului și al nașterii și anomalii congenitale la fetus.
  • Funcția respiratorie: Acumularea de grăsime poate limita coborârea diafragmei și expansiunea plămânilor, reduce flexibilitatea peretelui toracic, slăbi forța mușchilor respiratori și îngusta căile respiratorii din plămâni [6].
  • Boala Alzheimer și demența: Obezitatea a fost asociată cu un risc cu 42% mai mare de boală Alzheimer.
  • Sănătatea oaselor, mușchilor și articulațiilor: Excesul de greutate exercită presiuni mecanice și metabolice asupra acestora, crescand riscul de dureri de spate, osteoartrită, dureri la nivelul membrelor inferioare și dizabilități datorate afecțiunilor musculo-scheletice.
  • Depresia – relația dintre obezitate și depresie este bilaterală: persoanele obeze au un risc mai mare de a dezvolta depresie, iar persoanele cu depresie au un risc mai mare de a deveni obeze [6].

Concluzii

Obezitatea nu prezintă doar un risc crescut de apariție a diverselor boli, ci contribuie, de asemenea, la explozia costurilor pentru sistemele de sănătate, devenind o problemă de proporții epidemice. Ratele de supraponderabilitate și obezitate continuă să crească la adulți și copii, iar prevalența supraponderabilității sau obezității în copiii și adolescenții cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani este în continuă creștere [2]. Supraponderabilitatea și obezitatea sunt în creștere dramatică în țările cu venituri mici și medii, în special în mediul urban. Pierderea a doar 5 până la 10 procente din greutatea corporală oferă beneficii semnificative pentru sănătatea persoanelor obeze [2, 6].

Prin mecanismul sau de acțiune, NADH ajută persoanele supraponderale să obțină mai multă energie și să piardă mai ușor în greutate, scăzând mortalitatea și morbiditatea și crescând calitatea vieții [1].

Pentru mai multe informații despre impactul NADH în diverse afecțiuni, vizitați:

Referințe

  1. Birkmayer, GD (2009). NADH: the biological hydrogen: The secret of our life energy. Basic Health Publications. 
  2. Obesity – World Health Organization (WHO). Available from: https://www.who.int/health-topics/obesity/ 
  3. Centers for Disease Control and Prevention. (2022, June 3). Defining adult overweight & obesity. Centers for Disease Control and Prevention. Available from: https://www.cdc.gov/obesity/basics/adult-defining.html 
  4. Busheri N, Taylor J, Lieberman S, Mirdamadi-Zonosi N, Birkmayer G, Preuss HG. “Oral NADH affects blood pressure, lipid peroxidation and lipid profile in spontaneously hypertensive rats.” Geriat.Nephrol.Urol. 1998; 18(2) 95-100.
  5. Reibnegger G, Greilberger J, Juergens G. and Oettl K. “The antioxidative capacity of ENADA®-NADH in humans” J.Tumor Marker Oncol. 2003; 18, 37-41. 
  6. Health risks. Obesity Prevention Source. (2016). Available from: https://www.hsph.harvard.edu/obesity-prevention-source/obesity-consequences/health-effects/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *