Fără categorie

Anti-îmbătrânirea: este NADH molecula tinereții?

îmbătrânire

Keywords: anti-îmbătrânire, NADH, ATP

Anti-îmbătrânirea: este NADH molecula tinereții?

Acum că medicina și știința au adresat o parte din problemele mari ale umanității, cum ar fi bolile transmisibile, și avem o largă diversitate de proceduri și tratamente pentru bolile non-transmisibile, o întrebare naturală este: Care va fi următorul pas?

Considerând că speranța de viață a crescut considerabil în ultimele decenii, oamenii își doresc o calitate a vieții mai bună și încetinirea procesului de îmbătrânire. Conceptul în sine este unul complex, ducând la diverse întrebări:

  • Putem încetini îmbătrânirea biologică?
  • Putem păstra celulele viabile mai mult timp?
  • Putem realiza asta prin procese minim sau non-invazive?

Îmbătrânirea este un proces natural, dar odată cu ea crește incidența bolilor cronice și a dizabilității, cu puternic impact asupra societății și cheltuielilor din sistemul de sănătate1. Eforturile de descoprire a metodelor de oprire sau chiar inversare a procesului de îmbătrânire și a efectelor asociate sunt tot mai mari1,2. Deși încercările de înțelegere a procesului “anti-aging” au creat o industrie înfloritoare, majoritatea suplimentelor și protocoalelor existente nu sunt susținute de suficiente dovezi științifice2.

NADH vine că răspuns la întrebările precedente. Prin mecanismul ATP-ului (adenozin-trifosfat), o moleculă intracelulară cu rol în stocarea energiei, oferă oportunități pentru încetinirea îmbătrânirii3. Procesele biologice umane sunt bazate pe producerea de energie: o cantitate mai mare de energie stocată sub formă de ATP duce la o ameliorare funcțională și o prelungire a duratei de viață celulară. NADH crește nivelul de ATP intracelular, lucru relevat în studii clinice efectuate la Universitatea din Graz.

Ce se întâmplă în organism?

Moartea celulară (apoptoza) este un proces complex. Celulele se divid constant, mai rapid în prima perioada a vieții, pentru constituirea organismului, și cu o viteză redusă odată cu începerea proceselor de îmbătrânire4. Deși încă în stadiul de elucidare, îmbătrânirea este un proces influențat de o multitudine de factori, de la genetică, mediu, alimentație, nivelul de activitate fizică și multe altele4. Acest lucru este vizibil intern și extern (reducerea producției de colagen care duce la apariția ridurilor și îmbătrânirea pielii)5.

Colagenul reprezintă o proteină esențială ce oferă elasticitate pielii. Producția de colagen se modifică în diversele etape ale vieții (pubertate, sarcină, menopauză/andropauză), dar este afectată și de factori intrinseci (vârstă, genetică), sau extrinseci (expunerea la radiații UV, poluarea, fumatul)5.

Apoptoza este caracterizată de diverse procese morfologice și biochimice dependente de energie, fiind considerată o componentă vitală a diverselor procese ale organismului, printre care buna funcționare a sistemului imunitar, dezvoltarea embrionică, atrofia hormonală6. O dereglare a apoptozei poate duce la anumite afecțiuni precum:

• Boli neurodegenetative (boala Alzheimer, boala Parkinson, scleroza multiplă)

Cancer

Afecțiuni ischemice.

Din acest motiv, abilitatea de a influența viața și moartea celulară poate aduce un efect terapeutic semnificativ6.

Pielea, reprezentând cel mai mare organ, are constantă nevoie de proliferare celulară, proces ce necesită energie. Această energie este mediată de funcțiile mitocondriale. Speciile Reactive de Oxigen (SRO) precum superoxidul și peroxidul sunt compuși produși de procesul de respirație celulară și afectează negativ structurile celulare în lipsa medierii de către antioxidanți. Stresul oxidativ cauzat de SRO reprezintă baza patofiziologică pentru diverse procese, printre care și îmbătrânirea7. Mai mult, unele studii au arătat că există o asociere între sănătatea pielii și mitocondrii, motiv pentru care suplimentele precum NADH au un rol important în medierea procesului de îmbătrânire.

NADH se află în fiecare celulă a corpului, reprezentând forma redusă a NAD+. NADH transformă energia din alimentație în energie pe care organismul o poate folosi cu ușurință. NADH mediază îmbătrânirea cerebrală și efectele de degradare tisulară. Mai mult, NADH a arătat un efect pozitiv în anumite boli specifice vârstelor înaintate, precum boala Alzheimer8. Procesul de îmbătrânire presupune apariția defectelor mitocondriale (organite celulare cu rol în mecanismul energetic), afectarea ADN-ului, dezvoltarea disfuncțiilor metabolice și atrofia și degenerarea progresivă a țesuturilor. Important de reținut este și faptul că îmbătrânirea este însoțită de scăderea nivelelor de NAD (precursorul NADH), influențând negativ durata de viață a celulelor. Din acest motiv suplimentarea cu derivați NAD poate încetini procesul de îmbătrânire9.

Odată cu vârsta, pot apărea și probleme asociate, precum:

Scăderea capacității cognitive (viteză de procesare, memorie de lucru, funcție executivă)10

Scăderea libido-ului11

Scăderea energiei fizice

NADH ajută la medierea acestor probleme, susținând funcțiile organismului și oferind un suport pentru viața de zi cu zi.

Menopauza

Menopauza este perioada ce survine după încetarea ciclului menstrual, reprezentând momentul de încheiere a fertilității feminine, ce începe, de regulă, la vârstă de 45-55 ani. Perioada dinaintea menopauzei, marcată de modificări ale ciclului menstrual și diverse simptome (bufeuri de căldură, transpirații, tulburări de somn, amețeli, instabilitate emoțională, nervozitate, anxietate, reducerea apetitului sexual) se numește perimenopauza. În perimenopauză producția de estrogen și progesteron variază. Această perioadă afectează fiecare femeie într-un mod unic. Corpul începe să folosească energia diferit, apar modificări ale țesutului adipos și pot apărea schimbări în sănătatea oaselor, articulațiilor și a inimii12.

Suplimentarea cu NADH poate media efectele menopauzei prin intensificarea producerii de ATP la nivel celular. Aceste efecte au fost subliniate printr-un studiu clinic derulat în Elveția și Austia unde participantele, în urma suplimentarii cu NADH, au prezentat o ameliorarea a simptomelor. Mai mult, un alt studiu efectuat în Austria a arătat o creștere a libido-ului la majoritatea pacientelor incluse.

Concluzii

NADH are o formulă sigură, potrivită pentru administrarea la orice vârstă. Mai mult, NADH luat în dozele recomandate nu prezintă efecte adverse.

Deși nu există indicații că vom putea opri îmbătrânirea în viitorul apropiat, putem media efectele trecerii timpului prin susținerea funcțiilor organismului. Astfel putem atenua efectele asupra organismului, reduce șansele de dezvoltare a diverselor afecțiuni specifice îmbătrânirii și crește calitatea vieții.

Pentru mai multe informații despre efectul NADH, vizitați:

Referințe

  1. Ros M, Carrascosa JM. Current nutritional and pharmacological anti-aging interventions. Biochim Biophys Acta Mol Basis Dis. 2020;1866(3):165612. doi: 10.1016/j.bbadis.2019.165612. Available at: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0925443919303357?via%3Dihub
  2. Son DH, Park WJ, Lee YJ. Recent Advances in Anti-Aging Medicine. Korean J Fam Med. 2019 Sep;40(5):289-296. doi: 10.4082/kjfm.19.0087. Epub 2019 Sep 20. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31558007/
  3. Chu XY, Wang G, Zhang HY. ATP as an anti-aging agent: Beyond the energy reservoir. Drug Discov Today. 2021 Dec;26(12):2783-2785. doi: 10.1016/j.drudis.2021.09.022. 
  4. Aging changes in organs, tissues and cells. Available at: https://medlineplus.gov/ency/article/004012.htm
  5. Reilly DM,  Lozano J. Skin collagen through the lifestages: importance for skin health and beauty. Plast Aesthet Res 2021;8:2. http://dx.doi.org/10.20517/2347-9264.2020.153
  6. Elmore S. Apoptosis: a review of programmed cell death. Toxicol Pathol. 2007 Jun;35(4):495-516. doi: 10.1080/01926230701320337. 
  7. Sreedhar, A., Aguilera-Aguirre, L. & Singh, K.K. Mitochondria in skin health, aging, and disease. Cell Death Dis 11, 444 (2020). https://doi.org/10.1038/s41419-020-2649-z
  8. Birkmayer JG. Coenzyme nicotinamide adenine dinucleotide: new therapeutic approach for improving dementia of the Alzheimer type. Ann Clin Lab Sci. 1996;26(1):1-9.
  9. Xuqian Liu & Taosheng Huang. The Role of NAD+ in Anti-Aging Therapies. Biomedical Science & Research  2019. DOI: 10.34297/AJBSR.2019.06.001080
  10. Murman DL. The Impact of Age on Cognition. Semin Hear. 2015 Aug;36(3):111-21. doi: 10.1055/s-0035-1555115.
  11. Is loss of sex drive normal as men get older? Available at: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/sexual-health/expert-answers/loss-of-sex-drive/faq-20058237
  12. What is menopause? Available at: https://www.nia.nih.gov/health/what-menopause

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *